Dubravka Ugrešić i Tena Štivičić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Filip Krainčanić/Nova.rs

Dubravkin utjecaj na našu književnost nemjerljiv je, a posebno je ostavila jaki trag na autoricama s ovih naših prostora, iako je, naravno, njezin glas sezao mnogo šire, kaže za Nova.rs dramska spisateljica Tena Štivičić.

– Kao netko tko već dugo živi u inozemstvu, divila sam se njezinom izboru trajnog života u egzilu. Pritom, egzil nije sama odabrala, ali vjerujem da je sama odabrala tamo ostati i ne pristati da pređe preko neoprostivih stvari kojima bi mnogi oko nas dopustili zastaru.

Dubravka Ugrešić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ne pristati na zaborav, nastavlja Štivičić, održavati to žilavo, kataloško sjećanje na tolike događaje koje bismo radije zaboravili.

– Odabrala je najteži put, biti sama, žena, strankinja u stranoj zemlji, oslanjajući se samo na sebe i na poziv tako neizvjestan, a koji postaje sve neizvjesniji za sve one kojima je puls tržišta strani pojam, ali su joj stalna odvojenost, osamljenost i distanca omogućavali tu nepokolebljivu nepotkupljivost kojoj se divimo. S njezinom naglom, preranom smrću savjest naših prostora, ono malo što je ostalo, dobila je udarac od kojeg se neće oporaviti – istakla je Štivičić i dodala:

– Prije desetak godina smo se upoznale i počele družiti na večerama u Londonu i Amsterdamu, a od lockdowna uglavnom preko zooma i telefona i jednom, vrlo nedavno, što će mi sad ostati trajno u sjećanju. Poznanstvo s njom jedna je od privilegija mog života.

Poznata hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić preminula je u Amsterdamu u 73. godini. Bila je cenjena i nagrađivana književnica i prva žena dobitnica Ninove i nagrade “Meša Selimović”, koju ćemo pamtiti po delima „Poza za prozu“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Život je bajka“, „Forsiranje romana reke“, „Američki fikcionar“, „Kultura laži“, „Baba Jaga je snijela jaje“…

Bonus video: Gošća Hana Selimović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar