Bijenale u Veneciji Foto: Awakening / Shutterstock Editorial / Profimedia

Samo nekoliko dana uoči starta najznačajnije smotre savremene umetnosti, 60. Venecijanskog bijenala, koje počinje 20. aprila, opet se, kao i prethodnog puta, pomalo "nadvio oblak rata" nad umetnošću. Za razliku od prošlog izdanja Bijenala, kad je počeo da besni rat u Ukrajini, ovoga puta je to onaj u Pojasu Gaze.

Umetnica Rut Patir, koja je prošlog septembra izabrana da predstavlja Izrael na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, odlučila je da digne svoj glas i iz protesta zbog rata u Gazi ne otvori danas za medije, a ni u subotu, kad je zvanično otvaranje smotre izložbu u Paviljonu Izraela.

Rut Patir Foto: Mike Coppola / Getty images / Profimedia

– Čini mi se da je vreme za umetnost izgubljeno. Kad sam već dobila tako prestižnu ulogu, želim da moja poruka odjekne – obrazložila je umetnica odluku na Instagramu, dok svetski mediji izveštavaju da Patir zahteva da pod hitno dođe do prekida vatre u zaraćenom području, između Izraela i Hamasa.

– Mrzim što sam prinuđena ovo da radim, ali mislim da je važno – izjavila je Rut Patir, kako prenosi sajt „Art njuz„, za američki „Njujork tajms“. Upravo Patir, uz dve kustoskinje Tamar Margalit i Miru Lapidot nisu, međutim, obavestile izraelske zvaničnike o svojoj odluci da ne otvore paviljon uoči starta Bijenala, što je običaj, ali i obaveza.

Izraelski projekat za Venecijansko bijenale naslovljen je „(M)otherland“ ili „Domovina“. Bilo je predviđeno da se u paviljonu te zemlje nađe nekoliko novih radova, među kojima su i oni za čije je stvaranje korišćena veštačka inteligencija, a da jedan od njih bude jasno uočljiv s prozora.

Foto: Instagram/ruth patir

Na Paviljonu Izraela, koji se nalazi u Đardiniju, međutim sada stoji ispisana sledeća poruka:

– Umetnik i kustosi Izraelskog paviljona otvoriće izložbu kada se prekine s razmenom vatre, uspostavi primirje i postigne dogovor o oslobađanju ili razmeni talaca.

Polovinom oktobra, tek nekoliko nedelja nakon što je, kao rezultat rata u Gazi, ubijeno više od 33.000 Palestinaca, dok je prethodno u napadu Hamasa ubijeno 1.200 Izraelaca, a njih 240 uzeti kao taoci, Izrael je najavio da se, zbog svega, neće povući s Venecijanskog bijenala, uprkos tome što su tu zemlju neki pozivali da to učini.

Potom je pre dva meseca nekoliko hiljada umetnika stavilo svoj potpis na otvoreno pismo u kojem se od zvaničnika Bijenala u Veneciji traže da otkažu učešće Izraela na jednoj od najznačajnijih manifestacija na svetu.

„Ako to ne učinite, Bijenale će postati platforma za jednu genocidnu zemlju“, poručili su.

Zanimljivo je da je među potpisnicima tog otvorenog pisma bila i nekolicina umetnika, koji ove godine učestvuju u centralnoj izložbi Venecijanskog bijenala. U odgovoru na otvoreno pismo umetnika italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano istakao je da će Izrael učestvovati na Bijenalu, kao što je i planirano, i da sve one zemlje koje

Vlada Italije priznaje kao države mogu da krenu s pripremama i postavljanjem svojih paviljona u Đardiniju.

Podsetimo, desio se relativno nedavno jedan presedan od te prakse. Naime, ipak je došlo do povlačenja jedne zemlje, koja učestuje u aktivnom ratnom konfliktu, s Bijenala. Bilo je 2022. kada se Rusija povukla s Venecijanskog bijenala zbog rata u Ukrajini. Ništa se nije promenilo ni na ovom novom 60. izdanju, s obzrirom da Rusija opet neće imati svoj paviljon u Đardiniju.

S druge strane Ukrajina je tada, na prošlom Bijenalu imala svoj paviljon. Ali, jedva je uspela da ga pripremi, s obzirom da je jedna od kustoskinja Maira Lanko bukvalno dovezla, tih prvih nedelja rata, dela umetnika Pavla Makova. I sada će Ukrajina imati pavijon u Veneciji u kom će nekolicina umetnika kroz dela pružiti svoje viđenje realnosti i dalje perspektive Ukrajinaca, koji su ostali u zemlji i onih koji su bili prinuđeni da je napuste zbog rata.

Adriano Pedrosa Foto:Daniel Cabrel

Palestina nikada nije imala svoj zvaničan paviljon na Venecijanskom bijenalu, mada je pre dve godine kao prateći program organizovana izložba Palestinskog muzeja.
Na glavnoj izložbi 60. Bijenala, koju je osmislio kao kustos novi umetnički direktor manifestacije Brazilac Adrijano Pedrosa, naći će se, među 331 radom i dva koja potpisuju palestinski umetnici – Dana Avartani, Samija Halabi.

Frančesko Bonami, kustos Bijenala 2003. godine, predložio je da na ovogodišnjoj manifestaciji postoji i Paviljon Palestine, međutim to je naišlo na oštru osudu. Odmah su ga nazvali antisemitom, i podsetili da ta zemlja nije napravila prezentaciju, mada je Bonami uključio u glavnu izložbu delo umetničkog para kojeg čine Palestinka Sandi Hilal i Italijan Alesandro Peti.

Aleksandar Denić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Srbiju na 60. Venecijanskom bijenalu predstavlja Aleksandar Denić s projektom „Exposition Coloniale“, a uoči zvaničnog otvaranja ove smotre biće priređena po nacionalnim paviljonima, među kojima je i naše, otvaranje za medije predviđeno za danas, sutra, prekosutra i petak.

Venecijansko bijenale, koje će se odvijati pod sloganom „Foreigners Everywhere“, ugostiće umetnike iz 90 zemalja, i trajaće do 24. novembra.

Bonus video: Filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar