Predstava Tartif
Predstava Tartif Foto:Screenshot/Youtube/Српско народно позориште

Autorski projekat Igora Vuka Torbice "Tartif" rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, učestvuje na 15. festivalu World Theatre in Sofia u Bugarskoj, koji se održava od 3. do 21. jula. "Tartif" će biti izveden prvog dana festivala, saopštili su iz somborskog teatra.

Reč je o osavremenjenoj verziji klasičnog Molijerovog komada, nastaloj kao rezultat projekta pod nazivom „Komično u klasičnom“. U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema – licemerje i laž – koji su se odnosili na religiozno licemerje, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada potpomognuta smelim glumačkim improvizacijama, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu koja se predstavlja kroz okvir porodice.

Predstava ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, potičinjenost, glupost i laž.

Predstava „Tartif“ je osvojila više od dvadeset priznanja, među kojima je i bijenalna Nagrada Bojan Stupica koju je Torbica posthumno dobio za najbolju režiju od Udruženja dramskih umetnika.

U predstavi igraju Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Dragana Šuša / Milijana Makević.

Na Festivalu World Theatre in Sofia predstaviće se umetnici iz Rusije, Nemačke, Španije, Velike Britanije… Pored pozorišnih predstava biće prikazane nove umetničke forme, kao i filmovi i plesni performansi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar