Tanja Bošković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Neodoljiva je drama koju je napisao Džon Marel o toj velikoj glumici i prvoj internacionalnoj zvezdi u svetu, koja je napravila nešto što niko pre nje nije, kaže za Nova.rs Tatjana Bošković uoči večerašnje beogradske premijere komada „Uspomene Sare Bernar" u Narodnom pozorištu.

Koprodukciju Hercegnovskog pozorišta i JUK „Herceg Novi“ koji govori o životu i smrti slavne glumice, ali i o pozorištu i pozorišnoj umetnosti, provodeći publiku „sa druge strane“ u nameri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smešno, adaptirala je i režirala Staša Koprivica. Pored Tanje Bošković u ulozi Sare Bernar igra i Dejan Đonović, koji tumači glumičinog sekretara Pitua.

Predstava „Uspomene Sare Bernar“ Foto:Marketing Narodnog pozorišta

– Radujem se što ćemo igrati baš u nacionalnom teatru gde su je nekada na sceni Krug 101, koja se sada zove „Raša Plaović“, izvodili Ksenija Jovanović i Miloš Žutić. Srećna sam što i ja imam inspirativnog partnera Dejana Đonovića sa kojim je milina raditi tu suptilnu priču, a to je danas retkost, nešto posebno – istakla je naša poznata dramska umetnica.

Predstava je premijerno izvedena 16. septembra 2022. u bašti Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“ u Herceg Novom. Rediteljka je sada, ističe Bošković, komad prilagodila igranju u zatvorenom prostoru.

– Iz ove duodrame može se naučiti kako služiti ljubavi i skrušiti se pred darom. Staša Koprivica, izuzetna rediteljka i blistava mlada žena sa velikom erudicijom, pokrenula je i niz drugih pitanja koja se tiču i starosti i sebičnosti i samodovoljnosti, zatim o licemerju slave, i odnosa sa Bogom…Stašu zovem kraljicom štriha, jer je komad koji u čitanju traje tri sata, svela na sat i 20 minuta, i to je tačna mera da se ništa ne izgubi od drame a da se da mnogo toga vidi. Promenila je čak žanr – priča s oduševljenjem naša sagovornica, koja je za ulogu Sare Bernar zimus na 27. Međunarodnom festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila Nagradu za najbolju glumicu.

Predstava „Uspomene Sare Bernar“ Foto:Marketing Narodnog pozorišta

Našu proslavljenu glumicu možemo ponovo da gledamo na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu u hit predstavi „Suze su O.K“, ali i na drugim scenama srpske prestonice.

– Nemojte od mene očekivati preterano mnogo noviteta. „Saru Bernar“ treba provesti kroz pozorišni život, duodrame su teške za igranje, a ja nisam u prvoj mladosti i imam veliki broj predstava. Posle velike pauze na repertoaru Ateljea 212 je opet komad „Moja ti“ sa kojim treba da gostujemo u regionu. Igrati nije jednostavno ali je lepo i uzvišeno. To je put da se odvojim od onoga što često truje svakodnevicu. Vidim da sam zahvaljujući umetnosti postala neustrašiva u odnosu na ono što je dnevno – zaključila je Bošković.

Bonus video: Nastasja Kinski u Muzeju jugoslovenske kinoteke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar