Foto:Srđan Doroški

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano prekosutra na Dan mađarske drame, saopštilo je Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház.

Ovaj pozorišni događaj, koji se održava već dve decenije, podrazumeva da se napišu tri dramska teksta i da ih potom tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe pripreme za izvedbu. A sve to za manje od 48 sati.

Pisci će se okupiti sutra ujutru kada će se iz šešira, u koji su prethodno ubačeni iseckani naslovi iz lista „Mađar So“, izvlačiti zajednički naslov za sve tri predstave, da bi potom do 17 sati trebalo da napišu drame. Samo dva sata kasnije okupiće se glumci i reditelji, kako bi se izabralo ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi i koji će reditelj sa kojom grupom raditi, kao i prostor u kojem će se pripremati i izvesti predstave – maloj, odnosno velikoj sceni. I pred rediteljima i glumcima je noć da osmisle koncept predstave, odnosno savladaju tekst.

I do 19 časova 21. januara čak tri predstave bi trebalo da budu gotove i izvedene pred publikom.

Izvođenje komada na prošlogodišnjem takmičenju Foto:Srđan Doroški

Predstave će ocenjivati tročlani žiri, koji će izabrati najboljeg pisca, reditelja i glumca u glavnoj i sporednoj ulozi. U pripremanju predstave učestvovaće ansambl Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Subotice, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Autori tekstova biće Tamaš Celer Kiš, Žoka Hernjak i Aniko Mesaroš, a u ulozi reditelja naći će se Gabriela Crnković, Jožef Jambor i Nora Molnar Gabor, saopšteno je iz ovog pozorišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar