Foto: systemofadown.com

Sastav "System of a Down" nakon 15 godina pauze objavio je dve nove pesme. Članovi benda su jermenskog porekla, a budući da se vodio rat između Jermenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha, ovaj sukob ih je inspirisao da napišu i snime ove dve pesme.

Milena Gajić

Pesme „Protect the Land“ i „Genocidal Humanoidz“ mogu se pogledati na njihovom Jutjub kanalu,

„Ova dva singla, govore o ozbiljnim i teškim posledicama rata koji se odvija na teritoriji Artsaka i Jermenije, naše domovine. Nadamo se da ćete biti inspirisani da pričate o užasnim nepravdama i kršenjima ljudskih prava koja se danas tamo događaju. Najbitnije, a i najhitnije, skromno apelujemo na sve da, ukoliko i koliko su u mogućnosti, doniraju novčana sredstva kako bi pomogli onima koji su zahvaćeni sve više rastućim zločinima protiv čovečnosti“, rekli su članovi benda za BandCamp stranicu.

„Protect The Land“, u prevodu „Zaštiti zemlju“, patriotskog je karaktera, slavi jermensku borbu i sve one koji se bore, ili su se borili, da sačuvaju teritoriju ovog naroda. Kao kontrast prvoj pesmi, koja je prilično himnična, drugi singl, pod nazivom „Genocidal Humanoidz“, ima znatno mračniji ton, ali poruka pesme je slična, a to je da se narod Jermenije nikada neće predati.

Obe pesme je napisao, komponovao i producirao gitarista benda, Daron Malakian.

„Bez obzira na naše lične odnose, sve treba da ostavimo po strani jer je ova situacija daleko važnija i veća od svega, kao i od samog benda. Bili smo potrebni našoj zemlji, jer ne postoji mnogo popularnih jermenskih bendova osim nas, tako da je ovo bila naša dužnost. Želeli smo da pomognemo svom narodu, onako kako najbolje znamo – muzikom”, rekao je Malakian za Rolling Stone.

Azerbejdžan i Jermenija su 17. oktobra postigli sporazum i obavezali se na „humanitaran prekid vatre“ u konfliktu oko Nagorno – Karabah regije, koju Jermeni nazivaju Artsak.

„Muzika i tekst pesme govore za sebe, a mi vas molimo da progovorite u ime Artsaka“, apelovali su na svojoj oficijalnoj Instagram stranici.

System of a Down su poslednja dva albuma “Mezmerize” i “Hypnotize” objavili 2005. godine. Njihova pesma „B.Y.O.B.“ je 2006. godine osvojila Gremi nagradu za najbolju hard rok izvedbu.