Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs/Petar Aleksić

Nova predstava Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima" izazvala je ogromno interesovanje publike i karte za beogradsku premijeru 7. aprila, baš kao i za prvo izvođenje 8. aprila u Bitef teatru rasprodate su u rekordnom roku, pa je zakazano još jedno izvođenje 12. aprila u 20 časova.

Komad polazi od stvarnog istorijskog susreta dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Ovaj susret dogodio se na ostrvu Brijuni 1971. godine a povod je bio snimanje filma Sutjeska. I to je jedino što se o ovom susretu istorijski pouzdano zna, sve ostalo je plod mašte.

Foto: Promo/Bitef teatar

Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su bračni parovi proveli zajedno, dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, biografske spise o životima četiri istorijske ličnosti, te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Ričarda Bartona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu. Upravo, domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog istorijskog susreta tema je predstave.

Koje su to sve uloge koje igraju ovo četvoro ljudi? Šta znači igrati više uloga u odnosu sa različitim ljudima? Šta su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, lični interesi i društvene zasluge?

Legendarne likove – Ričarda Bartona, Josipa Broza Tita, Elizabet Tejlor i Jovanku Broz pred publiku donose: Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković, a prema tekstu i u režiji Kokana Mladenovića.

Scena iz predstave Bilo jednom na Brijunima Foto:Dejan Jevremović

Ostatak autorskog tima predstave čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, koreograf Andreja Kulešević, organizator Jovan Todorovski.

„Bilo jednom na Brijunima“ premijerno je izvdena 17. februara na sceni Centra za kulturu Svijalnac.

Bonus video: Emisija „24 minuta“ – gost Milan Marić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar