Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Jedan od najskupljih živih umetnika današnjice Dejvid Hokni okupiraće narednog meseca prestižni univerzitet u Velikoj Britaniji - Kembridž.

U više galerija na Kembridžu biće postavljene različite umetničke forme kojima je Hokni okupiran, a prava poslastica za publiku biće premijerno izlaganje najnovijeg autoportreta koji je slikar načinio u Normandiji, gde se u poslednje vreme skrasio.

Autoportret Foto: David Hockney/PA

Cilj izložbe „Hockney’s Eye: The Art and Technology of Depiction“, koja se otvara 15. marta, jeste da prikaže raznolike načine na koje slavni britanski umetnik vidi i dočarava umetnost.

Neće samo autoportret, nastao u novembru, premijerno publika moći da vidi, već i brojna druga dela koja nikada ranije nisu izlagana u Velikoj Britaniji.

Kroz crteže, slike, dela nastala na ajpedu, video, optičke i 3D radove postavka, koja će trajati do kraja svgista, pokazaće kako Hokni vidi umetnost prošlosti, šta je od nje naučio i kako ju je transformisao na sebi svojstven način.

Čitavo to putovanje počelo je, kako podseća „Gardijan„, kada je 1999. posetio izložbu u Nacionalnoj galeriji. Tada se zainteresovao za to kako su umetnici koristili optička sredstva pre izuma fotografije 1839. godine.

– Svet je veliki. Oko je povezano sa umom… Svet vidimo sećanjem. Fotografija vidi sve odjednom, ali mi ne – naveo je Hokni, koji od tada počinje svoje eksperimente.

U muzeju Ficvilijam Hoknijevi crteži, slike i digitalna dela biće izloženi uz istorijski vredna dela Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Vilijama Hogarta, Endija Vorhola…

Postavka u galeriji Heong doneće pred posetioce Hoknijeve pionirske poduhvate u prikazivanju prostorne i vizuelne realnosti još od šezdesetih do danas. Izložba obuhvata sve – od prvog crteža koji je načinio kao student Kraljevskog koledža umetnosti 1959, preko kultnog serijala Američkih slika nastalih tokom šeste decenije prošlog veka, foto- kolaža koje je pravio osamdesetih do prvih eksperimenata sa digitalnim crtežima.

A vrhunac izložbe trebalo bi da bude digitalno delo preko celog zida koje donosi najnovije eksperimente sa digitalnom fotografijom.

Čak će se pred publikom, ali u galeriji Dač, naći i serijal crteža koje je napravio na osnovu foto-snimaka poznatih „likova“, kakvi su Ijan Mekelen i Dejmijan Herst s početka novog milenijuma. Biće tu i „After Hobbema (Useful Knowledge)“ iz 2017, koja se inače čuva u Nacionalnoj galeriji.

After Hobbema Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

U pitanju je novi pogled na umetnikovo delo, koji vidimo kao životnu potragu za novim načinima da predstavimo svet oko sebe, slike koje su bliskije ljudskoj prirodi, a uporedo s tim ova izložba donosi istoriju umetnosti kroz prizmu Dejvida Hoknija, jer su njegove slike tik uz impresionističke pejzaže i džordžijanske portrete – reči su Martina Gejforda, ko-kustosa izložbe „Hockney’s Eye“ i autora brojnih knjiga o umetniku.

Ovo je izložba kojoj je dom baš ovde, na mestu gde se sreću umetnost i nauka pod jednakim uslovima – izjavio je Luk Sajson, direktor Ficvilijam muzeja, govoreći o umetnikovom „svevidećem oku“.

Iako bi u julu trebalo da proslavi 85. rođendan, Dejvid Hokni radi kao da mu je dvadeset… Jedan od najutijajnijih britanskih slikara 20. veka bio je do 2019. godine čak i najskuplji živi umetnik. Naime, polovinom novembra 2018. poneo je „titulu“ najskupljeg živog umetnika, s obzirom na to da je na aukciji u njujorškom „Kristiju“ njegovo delo „Portret umetnika“ prodato za rekordnih 90,3 miliona dolara. I držao je taj rekord svega pola godine kada je Džef Kuns uspeo da povrati „titulu“, s obzirom da je njegova skulptura „Zec“ u Kristiju prodata za 91 milion dolara.

Kada je svet zatekla pandemija koronavirusa Dejvid Hokni zatekao se u svom letnjikovcu u Normandiji. Iako je godinama živeo preko bare – u Los Anđelesu, ostao je na evropskom tlu.

– Šta je lepše u životu od buđenja proleća u Normandiji, i pokušaja da ga ovaplotim na platnu? Nema boljeg! Van Gogu bi se sigurno to svidelo. Normandija je fantstična. Kada je krenuo lokdaun super mi je bilo, jer sam ionako želeo da budem izolovan pričao je Dejvid Hokni svojevremeno o mestu gde je nastao najnoviji autoportret koji će uskoro biti pred publikom.

Bonus video:

Umetnost Pabla Pikasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar