Foto: Promo/Slano Film Days

Na prvom festivalu Slano film days, koji se održava od 18. do 22. juna, u Slanom i na Elafitskim otocima u Hrvatskoj gostovaće slavna imena svetske kinematografije, kakvi su Alfonso Kuaron, Ruben Ostlund, Mišel Franko, Juho Kuosmanen i Pavel Pavlikovski.

Slano Film Days zamišljeni su kao jedinstveni format događaja posvećenog filmu, s ciljem povezivanja regionalnih autora u usponu i istaknutih imena iz sveta kinematografske industrije.

Slano Foto: Promo/Slano Film Days

Jedan od njih, koji će svojim prisustvom uveličati prvi festival, jeste Alfonso Kuaron. Ovaj meksički reditelj, scenarista, producent i montažer u Slanom će, u neformalnom i prijateljskom okruženju, podeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se i inspirisati uz mlade regionalne talente – reditelje, glumce i snimateljke, najavljuju organizatori Slano Film Days.

Alfonso Cuaron Foto: DAN WINTERS

Kuaron, dobitnik Zlatnog lava i petostruki laureat Oskara, jedan je od najboljih i najsvestranijih reditelja današnjice, a osim filmova „Rim“ i „Gravitacija“ koji su mu doneli Oskare, u opusu ovog sineaste ističu se i filmovi „Deca čovečanstva“, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“, „I tvoju mamu takođe“, „Velika očekivanja“ i „Mala princeza“.

Kao producent, Kuaron je potpisao brojne filmove, a njegova producentska kuća „Esperanto Filmoj“ uskoro će predstaviti seriju „Disclamer“ u kojoj igraju Kejt Blančet, Kevin Klajn, Saša Baron Koen, Kodi Smit-Mekfi i Lesli Manvil.

Pored Kuarona, na Slano Film Days dolaze i drugi renomirani filmski autori. To su: Paveł Pavlikovski, Ruben Ostlund, Mišel Franko i Juho Kuosmanen, koje s organizatorom i autorom koncepta festivala u Slanom Mirsadom Purivatrom, inače osnivačem Sarajevo film festivala, veže dugogodišnja profesionalna saradnja i prijateljstvo.

Foto: Promo/Slano Film Days

Eminentni poljski reditelj Paveł Pavlikovski, nakon što je snimio više nagrađivanih dokumentaraca, usredsredio se na igrana ostavrenja, i prva dva filma – „Poslednje utočište“ i „Moje leto ljubavi“ osvojila su nagrade BAFTA. Za film „Ida“ dobio je Oskara za najbolje ostvarenje na stranom jeziku, a za „Hladni rat“ ovenčan je nagradom u Kanu za najbolju režiju.

Pawel Pawlikowski Foto: Promo/Slano Film Days

Gotovo svi igrani filmovi švedskog reditelja Rubena Ostlunda, počevši od drugog igranog filma „Nevoljno“ – premijerno su prikazani u Kanu. S trećim dugometražnim filmom „Igra“ osvojio je najprestižniju skandinavsku nagradu – Nordic Prize, a Ostlundov naslov „Turista“ (Viša sila) ovenčan je priznanjem žirija u Kanu. Već sa sledećim filmom „Kvadrat“ dobio je Zlatnu palmu u Kanu, a nominovan je i za nagradu Zlatni globus i za Oskara. Trijumf je ponovio na Kroazeti s poslednjim igranim filmom „Trougao tuge“, za koji je ovenčan i evropskim Oskarom.

Stiže na Slano Film Days i Mišel Franko, još jedan nagrađivani meksički reditelj. S ostvarenjem „Novi poredak“ 2020. osvojio je Veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu, a s ostvarenjem „Nakon Lucije“ priznanje u selekciji „Izvestan pogled“ u Kanu. Za „Majku i kći“ dobio je Nagradu žirija, takođe na Kroazeti. Poslednji Frankov film „Sećanje“, s Džesikom Čestejn u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan u Veneciji 2023. godine.

Juho Kuosmanen Foto: Promo/Slano Film Days

Tu će biti i Juho Kuosmanen finski filmski, pozorišni i operski reditelj i pisac. Za debitantski igrani film „Najsrećniji dan u životu Olija Makija“, premijerno je prikazan u Kanu 2016, osvojio je nagradu u selekciji „Izvestan pogled“, a s ostvarenjem „Kupe br. 6““, opet na Kroazeti, podelio je Gran pri žirija s Asgarom Farhadijem za naslov „Heroj“.

Slano Foto: Promo/Slano Film Days

Ovim slavnim imenima pridružiće se još predavača, najavljuju organizatori Slano Film Days, čiji će se glavni program za reditelje, glumce i snimateljke održavati u prostorijama „Admiral Grand Hotela“. A prva filmska projekcija, na večeri otvaranja 18. juna, održaće se na centralnom trgu u Slanom, dok će ostale projekcije biti u letnjem kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gde će biti organizovana i neformalna druženja svih učesnika i gostiju festivala.

Slano Foto: Promo/Slano Film Days

Partner Slano Film Days je najprestižnija smotra u Jugoistočnoj Europi – Sarajevo Film Festival, koji će u okviru festivala na Dubrovačkoj rivijeri organizovati CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar