Mila Turajlić Foto: Marijana Janković

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ otvorena je juče u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (MAU).

Arhivski omnibus koji će publika imati priliku da pogleda do 10. juna zasnovan je na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine.

Foto: Marijana Janković

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratile Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti i Mila Turajlić, autorka i jedna od kustoskinja izložbe, dok je izložbu zvanično otvorio Nј.E. Fatah Mahraz, ambasador Alžira u Beogradu. Otvaranju su prisustvovale i kustoskinje Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn.

Marija Aleksić, direktorka muzeja pozdravljajući goste, ambasadore, kao i mnogobrojne predstavnike institucija Vlade Republike Srbije na početku svog obraćanja je izjavila: „Od samih početaka jugoslovensko rukovodstvo nedvosmisleno je podržavalo oslobodilačku borbu alžirskog naroda. Osim državnog vrha, brojne organizacije, zvanične institucije, ali i pojedinci, pružali su pomoć na različite načine – obezbeđujući zdravstvenu negu, hranu, odeću, vojnu i drugu opremu, ali i kroz fotografske, video i druge medijske priloge i objave koje su pomogle da se glas o herojskoj borbi Alžiraca prenese van granica zemlje i na međunarodnom planu nadglasa moćnu francusku propagandu“.

„Izložba koju danas otvaramo zasniva se na arhivskom materijalu koji, pre svega, potiče iz fonda osnivača ovog muzeja – Zdravka Pečara, tada u ulozi ratnog dopisnika iz Alžira, i Vede Zagorac, na mestu atašea za štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Tunisu, kojima se pridružuju usmena svedočanstva snimatelja Filmskih novosti, legendarnog Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić i jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića, o kojem svedoči njegova supruga Borislava. U režiji Mile Turajlić, ova sećanja – predstavljena u vidu tri intervjua – pridodaju ljudsku notu istorijskim događajima koje često percipiramo samo kroz stroge hronologije i taksativno nabrajanje imena i događaja,“ naglasila je direktorka Muzeja i zahvalila se Crvenom krstu Srbije, Filmskim novostima, Arhivu Jugoslavije i Diplomatskom arhivu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije na njihovoj predusretljivosti i iskrenoj podršci realizaciji ove izložbe, kao i studiju Braća Burazeri koji su zasluženi za vizuelni identitet izložbe i kataloga.

Foto: Marijana Janković

„Istovremeno, ovo je prvi veći projekat od kada je Muzej sa gradskog prešao na viši, republički nivo, čime se pridružujemo plejadi drugih važnih čuvara pamćenja i trezora narodnog blaga Srbije. Uvereni smo da će se naša ustanova, sad u novom okrilju, još snažnije prepoznavati na kulturnoj mapi Srbije i sveta,“ zaključila je Marija Aleksić.

Autorka Mila Turajlić se prisutima obratila rečima:

„Kada je početkom ove godine došao poziv od Marije Aleksić da zajedno sa Muzejom osmislimo izložbu koja bi se bavila alžirskim ratom, Maja Medić i ja smo odmah i bez razmišljanja prihvatile ovaj predlog. Mi već godinama unazad pokušavamo da razvijemo ovaj umetničko-istraživački projekat na osnovu materijala koji sam snimila sa Stevanom Labudovićem i arhive koja se nalazi u Filmskim novostima. Ova izložba je nastala spontano, ali ona nije nastala slučajno. Njeni tragovi se protežu unazad do 2014. godine kada smo Stevan Labudović, Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti i ja bili gosti Festivala angažovanog filma u Alžiru. Ja sam tek tad, u Alžiru, upoznala gospodina Labudovića. Sve ove okolnosti su bile u znaku činjenice da se o jugoslovenskoj ulozi u alžirskom ratu mnogo više zna u Alžiru nego kod nas. Kod njih, u njihovim muzejima i tek sad kod nas se ovo sećanje i njegovi materijali vrednuju. Ova izložba je bila želja da na neki način vratimo u javno sećanje neverovatne gestove solidarnosti Jugoslovena alžirskoj borbi. “

Maja Medić, Mila Turajlić, Nј.E. Fatah Mahraz, Marija Aleksić, Ana Knežević i Emilia Epštajn Foto: Marijana Janković

Uz zahvalnost kustoskom timu Turajlić je dodala:

„Mislim da mogu u ime sve nas četiri da kažem da je osnovna poruka koju smo htele ovo izložbom da prenesemo u stvari veoma jednostavna. A to je da je nama stalo. Stalno nam je da se za ove ljude zna, stalo nam je da njihove priče budu ispričane i zabeležene. I stalno nam je da ono što je njihova lična, privatna arhiva koja se čuva u njihovim kućama, a koje su ovde zahvaljujući njihovoj deci i potomcima, da to postane zvanična arhivska građa sa kojom će nove generacije istoričara i publike imati priliku da se susreću.“ Autorka je na kraju obraćanja pozvala prisutne i na projekciju dokumentarnog diptiha „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) koji se do 22. marta prikazuje u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ambasada Republike Alžira u Srbiji je kontinuirano sarađivala i podržala je nastanak izložbe u MAU, obezbedivši materijal od Nacionalnog arhiva ove zemlje.

Bonus video: Izložba „Stars“ Brajana Rašića na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar