Otvaranje Dunav festa Foto:TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP FILIP OLĆAN

Filmski festival "Dunav Film Fest" (DFF) u svom šestom izdanju svečano je otvoren u Smederevu premijerom domaćeg filma "Momak i devojke" reditelja Ivice Vidanovića i trajaće do nedelje, 27. avgusta.

Devojčica glumica Ines Petrović koja tumači jednu od uloga u ovom ostvarenju sinoć je zvanično otvorila filmski festival na sceni Smederevske tvrđave.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić istakla je da su ponosni što su i šestu godinu zaredom ugostili DFF koji spaja filmska svetla sa kulturnim bogatstvom ovog grada na Dunavu. Ona je navela da festival predstavlja proslavu umetnosti i kulture, kao i da polako postaje deo kulturne baštine Smedereva, a filmski program i ove godine donosi ostvarenja različitih žanrova.

Otvaranje Dunav festa Foto:TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP FILIP OLĆAN

Idejni tvorac i selektor ovogodišnjeg programa DFF Igor Stanković naglasio je da šesto izdanje ima najviše filmova i gostiju do sada, te je pravi praznik sedme umetnosti, a Smederevo se nalazi na mapi evropskih festivala i kinematografije. Stanković je opisao domaći film na otvaranju „Momak i devojke“ kao „divno delo koje će sve da nas razgali i sigurno učini boljim“, i poželeo festivalu da sigurno ide ka desetom izdanju i približi se Evropi.

U okviru programa Festivala podunavskih zemalja kroz koje protiče reka Dunav, na nekoliko atraktivnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine – „Takmičarska selekcija“, „Neprolazni“, „Porodica na okupu“ i „Reka-pitulacija“.

Igor Stanković Otvaranje Dunav festa Foto:TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP FILIP OLĆAN

Takmičarsku selekciju DFF čini šest filmskih ostvarenja – „Tačka povratka“ Roberta Hloza (Češka Republika, Slovačka, Srbija, Poljska), „Sisi i ja“ Frauke Finstervalder (Nemačka, Švajcarska), „Nula kalorija“ Džesike Hausner (Austrija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Katar), „Sigurno mesto“ Juraja Lerotića (Hrvatska), „Plastično nebo“ Tibora Banockija i Sarolta Saboa (Mađarska, Slovačka) i „Da li me voliš?“ Tonije Nojabrove (Ukrajina, Švedska).

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će publika pratiti takmičarski program u kome se autori bore za nagradu “Dunavska lađa“ za najbolji film.

Osim tvrđave u Malom gradu, projekcije će se odvijati u Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, poznati srpski reditelj koji decenijama živi u Americi.

Otvaranje Dunav festa Foto:TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP FILIP OLĆAN

Dunav Film Fest će 27. avgusta u 20 časova zatvoriti ostvarenje „Madam Di Bari“ rediteljke i glumice Majven.

Na sceni Tvrđave u Malom gradu biće prikazani van konkurencije domaći film “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića, prve dve epizode TV serije “Tunel” Petra Ristovskog, a u Centru za kulturu dokumentarac “Film davne budućnosti” Siniše Cvetića, “Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića, uz razgovore sa rediteljima.

Značajna i velika imena su na repertoaru Dunav Film Festa – “Zločini budućnosti” Dejvida Kronenberga, “Zvezde u podne” Kler Denis, “Izgubljeni kralj” Stivena Frirsa, “Senka Karavadja” glumca i reditelja Mikelea Plaćida, “Zločin je moj” Fransoa Ozona., “Zlato Rajne” Fatiha Akina.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar