Foto: MSU

Izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović „Modernost i nacija“ priređene povodom 150 godina od njenog rođenja biće svečano otvorena u četvrtak, 20. jula u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba se organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savet UNESKO-a izabrao Nadeždu Petrović za UNESKO ličnost 2023. godine.

Foto: MSU

„Tim povodom su izabrane institucije iz Srbije, Slovenije i Republike Srpske, među kojima je naš Muzej dobio čast da u Banja Luci predstavi ovu reprezentativnu izložbu. Zajednička saradnja je ostvarena u cilju povezivanja južnoslovenskih država i institucija, a što je u skladu sa ličnim idejama i delovanjima Nadežde Petrović za koju s pravom možemo reći da je najznačajnija srpska slikarka čiji je rad valorizovan i u evropskim okvirima.“, kažu iz MSURS.

Umetnički opus Nadežde Petrović nesumnjivo je pomerio granice srpskog slikarstva, ohrabrio generacije umetnika sa početka 20. veka ka novim umetničkim dometima i usmerio kasnije generacije. Iako su je u toku likovnog razvoja vodili zreli stavovi da bude osobena i otvorena ka svemu novom što joj se pruži, neminovna je bila postepenost u građenju likovnog izraza.

Foto: MSU

Reprezentativan likovni opus Nadežde Petrović na izložbi predstavljen je preko hronoloških tematskih celina kroz koje možemo da pratimo celokupni razvoj njenog pristupa slikarstvu i formiranje njenog autentičnog likovnog izraza. Publika će imati priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, pa sve do dela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobedu moderne slike.

Foto: MSU

Kako bi stvaralaštvo Nadežde Petrović bilo predstavljeno na celovit i sveobuhvatan način, pored dela koje Narodni muzej baštini, izložba obuhvata i radove iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Zajedno sa delima koja su postavila temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da upozna Nadeždu Petrović i kao prvu srpsku fotografkinju.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB