Foto: BELDOCS

Na repertoaru 17. Beldocs festivala, koji se održava od 22. do 29. maja u Beogradu, naći će se dva jedinstvena audiovizuelna programa interaktivnog tipa – sada već tradicionalna XR izložba: imerzivna stvarnost i najnoviji dodatak festivalskoj selekciji Play.docs Showcase.

„Interesantno je koliko imerzivna umetnost otvara prostorne mogućnosti u realizaciji kompleksnih ideja, ali isto tako i koliko ona uprkos mnogobrojnim izazovima opstaje bilo da joj umetnici kritički pristupaju ili njenu moć privida smišljeno koriste. Mi smo 2017. godine, kao i drugi festivali dokumentarnog filma u svetu, prigrlili imerzivne sadržaje i od tada omogućavamo razvoj XR projekata sa ovih prostora i obezbeđujemo prostor za izlaganje recentne svetske produkcije XR sadržaja.“, kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

Foto: BELDOCS

U ovogodišnju XR izložbu uključena su tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima.

„Beskomforno“ (Comfortless) (2023), delo južnokorejske rediteljke Đine Kim, gledaoce uvodi u svet „Američkog grada“, bordela za vojnike SAD-a koji je bio na snazi u periodu Korejskog rata. Snimano na izvornoj lokaciji u Kunsanu, upotrebom virtuelne realnosti se dočarava sablasnost nekadašnjeg prostora.

Nagrađivano ostvarenje „Sa glavnog trga“ (From the Main Square) (2022) je animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares. Gledalac kao posmatrač svedoči usponu i padu zamišljenog grada koji nastaje oko živahnog glavnog trga.

„Vreme senki“ (Shadowtime) (2023), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma, uvodi nas u konstruisanu stvarnost u kojoj vladaju drugačija pravila vremena i prostora. Vodič na ovom putu je Alma, koja pokreće brojna pitanja na temu odnosa virtuelnog i realnog sveta, kao i aktuelne klimatske krize.

Publika će imati priliku da uroni u sadržaje obe izložbe u Bioskopu Balkan uz prethodnu rezervaciju termina na linkovima filmova.

Foto: BELDOCS

Novi program Play.docs, nastao u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA) predstavlja izbor od četiri video igre, u kojima se nove tehnologije susreću sa dokumentarnom filmskom umetnošću. U okviru ove selekcije, publika će imati priliku da zaroni u unikatan svet ozbiljnih video igrara kroz panel-diskusije, masterklasove i interaktivno učešće.

Bonus video: Crtani filmovi nekad i sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar