Foto: Privatna arhiva

"Suša" je naziv nove pesme koju je ovih dana izdala Sarajka Maja Milinković, jedina strankinja sa statusom profesionalne fado pevačice u Portugalu.

– Pesma je inspirisana pandemijom u kojoj živimo. Ona nas je primorala da usporimo naše živote i da se osvrnemo oko sebe i u sebe, takođe nas je osvestila kad je reč o razmišljanju o opstanku planete. „Suša“ poziva na pronalazak unutrašnjeg mira, preporod u ljubavi, povratak prirodi, osluškivanje života i planete Zemlje – kaže za portal Nova.rs ova umetnica.

Muziku i tekst , koje potpisuje Maja Milinković u aranžman su obukli Luís Koeljo na portugalskoj gitari, Karlos Visoso na akustičnoj gitari i Karlos Menezes na kontrabasu. Snimano je i miksano u Atlantico Blue Studios, najpoznatijem studiju u Portugalu.

Ovog puta, Maja je pesmu izvela na maternjem jeziku. Stremeći kao i uvek spajanju kultura kroz svoj rad, prevod pesme na portugalski jezik deo je samog scenarija ovog video klipa, koji je realizovala poznata portugalska rediteljka Kristina Verdu.

„Suša“ ujedno najavljuje i novi album koji će izaći na proleće 2021. godine.

– Album je već snimljen u fazi je masterizacije. Kao i do sada, naći će se na njemu autorske kompozicije kako na našem, tako i na portugalskom jeziku. Tradicionalni fado i sevdalinka, odnosno fadolinka kako mnogi već odavno nazivaju moj muzički stil, a termin preuzet i usvojen od naslova mog poslednjeg albuma „Fadolinka“ – napominje naša sagovornica, koja je jesenas dala veliki intervju za naš portal.

Kantautorka Maja Milinković (39) jedna je od najtraženijih fado pevačica u Portugalu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u rodnom Sarajevu. Svira klavir i gitaru, a stvara kao kompozitor, aranžer muzike i tekstopisac pesama koje izvodi. Njeno ime će se pojaviti u enciklopediji fada koja će biti objavljena krajem godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar