Aleksandar Surbatovic
Aleksandar Šurbatović Foto:Radmila Vankoska

Pravo je pitanje kada će se izdavači, ili barem deo njih, bez obzira na udruženje iz koga dolaze, napokon udružiti i bojkotovati Sajam knjiga, jer to je jedino rešenje, ocenio je urednik izdavačke kuće "Blum" Aleksandar Šurbatović.

On smatra da pitanje da li će sledeće godine biti Sajma knjiga na istom mestu, rekao da ta tema nije suštinski bitna za Sajam knjiga i za same izdavače.

Suštinska pitanja po njemu su pitanja skupog sajamskog prostora, dizanje cena ulaznica,

„Zašto je sajamski prostor toliko skup za izdavače? Prošle godine su cene podignute, ove opet i to za još 30 odsto. Ako posmatramo troškove Sajma kao knjižarski rabat, dolazimo do frapantne cifre od 60 odsto rabata. To znači, ako prodate knjigu za 1000 dinara, 600 dajete Sajmu! Sa 400 dinara treba platiti prava, porez, prevod, lekturu, štampu i ljude koji rade na knjizi. Gde je tu zarada za izdavača? Zašto izdavači, posetioci Sajma i svi ostali moraju da rade za državnu firmu „Beogradski sajam“, kad bi država trebalo da sponzoriše izdavače?, upitao je on.

Šurbatović je upitao i zašto sve druge, i „uzgred profitabilnije grane umetnosti, imaju podršku od države, samo je izdavači nemaju“.

„Čak je i siromašni bibliotečki otkup uslovljen suludim rabatom od 60 odsto za dodatnu kupovinu. Pozorište ima desetine festivala i pre svega BITEF i Sterijino pozorje? Savremeni ples ima Festival igre. Muzičari imaju BEMUS, Nišvil i EXIT. Filmski umetnici imaju desetine festivala, od FEST-a do Niških Filmskih susreta i Vrnjačke Banje. Likovni umetnici imaju Oktobarski salon. Sve te festivale sponzoriše država. Samo izdavači imaju Beogradski sajam koji im dere kožu sa leđa, a država ne samo da im pomaže u tome, već i uzima deo kolača preko vlasničke strukture.“

On je postavio pitanje i kada će „bar jedna vlast shvatiti: Sajam knjiga i Sajam automobila nije isto.“

„Zašto se podiže cena ulaznice za posetioce Sajma knjiga koji se tako obeshrabruju da dođu? Na Zapadu se stalno ulažu sredstva u kulturu, jer to je kičma jedne suverene države. Nije ekonomija, već obrazovanje i kultura. Kod nas je to poslednja rupa na svirali. Prosvetne radnike tretiramo kao guvernante, a izdavače kao Dikensovo siroče koje služi samo za istovarivanje uglja“, kazao je Šurbatović.

Zbog toga je, kako objašnjava u komentaru za „Danas“, izdavačka kuća „Blum“ ove godine odlučila da ne uzme štand na Sajmu knjiga, već da izlaže u okviru štanda Makarta u Hali 4. „U suprotnom, imali bismo osećaj da smo naporno radili čitave godine da bi napunili džepove bogatoj državnoj firmi koja se odaziva na ime Beogradski sajam“, zaključio je Šurbatović.

Bonus video: Poslednji sajam knjiga pod kupolom Hale1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar