Foto:promo

"Plan B", šesti po redu Festival subverzivnog filma održava se danas i sutra u Domu omladine, saopšteno je iz ove institucije.

Tokom dvodnevnog festivala biće prikazani filmovi sa prethodnih radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne filmske škole iz Pariza, kao i ostvarenja koje su polaznici ovakvih radionica nastavili da prave nakon što su uspešno završili prethodnu dokumentarističku praksu Varana.

Cilj ovogodišnjeg festivala jeste da se budući polaznici najnovije radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan, za koju se svi zainteresovani mogu prijaviti do 21. septembra, upoznaju sa profesionalnim mogućnostima koje će im pružiti.

Foto:promo

Radionica će biti održana krajem ove i početkom sledeće godine u Domu omladine Beograda, a tokom njenog trajanja 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu.

Na festivalu „Plan B“ biće prikazana četiri filma, a nakon projekcija publika će moći da učestvuje u razgovoru sa autorima, dok je ulaz na sve programe besplatan. Srpsko-crnogorsko ostvarenje „Komšije“ biće prikazano večeras od 19 časova u režiji Maše Drndić, Ivana Ramljaka, Dragane Bjelice i Ivane Todorović. Reč je o pet kratkih filmova snimljenih u Beogradu, pet priča o sećanju na rat, obnovi grada i njegovih stanovnika.

Film Dragane Bjelice „Zašto ja?“ (16 minuta, Srbija i Crna Gora 2007.), koji govori o tome šta su naši izbori u životu, privatni i emotivni, i da li smo i mi sami nečiji izbor, a da to i ne znamo, biće prikazan dva sata kasnije.

Sutrašnji program počinje u 19 sati projekcijom filma „Posle rata“ Srđana Keče (45 minuta, Srbija i Crna Gora 2005.), koji donosi priču o planinama Kosova i Metohije u kojima žive Goranci, Sloveni islamske veroispovesti, narod bez države koju bi nazvali svojom, a rat na tom podneblju 1999. godine uneo je nemir u ove predele i poterao Gorance u potragu za novim životom.

Za kraj festivala sutra od 21 sat publika će moći da pogleda ostvarenje Ivane Todorović „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ (33 minuta, Srbija 2013.). Film govori o Goci, koja je transvestit i živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je zabranjeno organizovanje gej parade, i koja podiže ćerku koja je zapravo njena sestričina. Iako joj njen osamnaestogodišnji momak krade novac, ona rizikuje život i telo radeći kao seksualna radnica. Ipak, Goca ga i dalje voli i uspeva da zadrži svoju vedru prirodu, bez predrasuda…

Bonus video:

Muzički tobogan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar