Foto: Nišvil

Neki od najpoznatijih crtača stripa i ilustracije iz regiona i Evrope biće gosti Međunarodnog festivala stripa i popularne kulture Striporama, koji se sedmi put održava tokom Nišvila, u “Zelenom strip ateljeu” u niškoj Tvrđavi, od 11. do 14. avgusta. Tema radova biće Niš, a posetioci će moći da se druže sa njima, dobiju crtež i posvetu.

Fesival organizuje striparnica “Južni Darkwood”, pod pokroviteljstvom Nišvila, a organizatori najavljuju i strip berzu. Ističu da će autori izložiti stripove specijalno rađene za tu priliku.

Biće održane i dve izložbe posvećene stripu – “Ona se budi”, koju je priredila Jana Adamović zajedno sa Francuskim institutom, kao i “YU strip – 45 godina kasnije”, čiji je priređivač Zlatibor Stanković.

Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka iz Beograda, koja je sarađivala sa izdavačima kao što su Editions Delcourt iz Francuske i Dark Horse iz Amerike. Njeni radovi objavljeni su i u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Jana Adamović Foto: Aleksandra Bubalo za Archangel Digital

Prvi put u Srbiju dolazi Karlo Ambrozini, jedan od najcenjenijih italijanskih strip autora, koji je u ekipi autora serijala Dilan Dog još od 80-tih godina – u početku kao crtač, a onda i kao scenarista.

Kompletan je autor serijala Napoleon i Jan Diks, urađenih za italijanskog strip giganta, kuću Sergio Bonelli Editore. 2004. Napoleon je dobio nagradu strip časopisa Fumo Di China za najbolji serijal, a Ambrozini za najboljeg autora – kažu organizatori.

Doći će i bugarski strip crtač mlađe generacije Todor Hristov, kao autor zvanične strip adaptacije Netflix-ovog hita Stranger Things.

Iz Zagreba stižu Robert Bob Solanović i Fran Strukan, koji su prisutni i na regionalnoj, i na američkoj strip sceni. Solanović je crtač avantura popularne herione Nensi Dru za kuću Dynamite Entertainment, dok je Strukan crtački potpisao naslove o dve popularne stripske heroine, Crvenoj Sonji i Elviri.

Gost Striporame je i Saša Jovanović. Organizatori ističu da je dobar deo života proveo u Nišu, a zatim je otišao u Holandiju.

Jedan od cenjenijih strip crtača u Hrvatskoj, ali i čitavoj Evropi i Americi Igor Kordej, takođe će biti gost u Nišu. Crtao je za američke izdavače Marvel, Dark Horse i DC.

Igor Kordej Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Učestvovaće i Igor Krstić, koji se bavi i slikarstvom, ilustracijom i karikaturom. Dobitnik je najprestižnijeg domaćeg priznanja iz oblasti kratke strip forme, Gran prija Međunarodnog salona stripa, kao i nagrade ULUPUDS-­a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu. Poznat je i po ilustrovanju knjige Usnuli zmajevi.

Posetioci će moći da vide i radove Ivice Stevanovića, koji ima pseudonim Edge Art. Takođe je dobitnih brojnih nagrada, koautor je Ljubaznih leševa, prvog srpskog grafičkog romana, a sarađivao je sa nekoliko američkih izdavača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar