Uzice Festival stripa Uzicki strip susreti
Jana Adamović, Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ počeo je otvaranjem izložbe „Ona se budi“, gde učestvuje oko 40 autorki, koje žele da razbiju predrasudu da je strip medij gde vladaju muškarci.

Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ počeo je u Užicu i trajaće  do 16.aprila. Publika će moći da vidi izložbe, sluša panel diskusije i prisustvuje promocijama knjiga i raznovrsnim radionicama, a ova manifestacija okuplja najveća imena „devete umetnosti“ koja rade i stvaraju u Srbiji.

Uzice Festival stripa Uzicki strip susreti
Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Počelo je otvaranjem izložbe „Ona se budi“, autorke Jane Adamović, koja je prvi put organizovana  u Francuskoj 2018.godine . Izloženi radovi pripadaju autorkama iz Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, pokazuju aktivnost žena u stripu, što se kosi sa uvraženim stavom da strip pripada muškim umetnicima.

U ovoj izložbi učestvuje oko 40 autorki. Izložba je nastala sa željom da razbijemo predrasude koje se vezuju za strip kao muški medij, i za žensko stvaralaštvo koje se svrstava u nepostojeću kategoriju koju nazivaju ženskim stripom. Prve asocijacija na strip koji stvaraju žene su teme kao što je moda, udaja, majčinstvo, gde preovladava nežnost. Izložba ipak predstavlja čitavu lepezu različitih stilova i tema koje se podjednako vezuju i za muško stvaralaštvo“, kazala je prilikom otvaranja izložbe Jana Adamović.

Uzice Festival stripa Uzicki strip susreti
Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izložba u Gradskom kulturnom centru Užice, trajaće i posle festivala. Užička publika imaće priliku da učestvuje u kreativnim radionicama „Kreiranje i jezik stripa“ i „Strip teme i ideje“ koje će voditi Aleksandar Zograf. Biće otvorena i izložba „Svet u oblacima“ ali i promocija stripa „Vekovnici“ i drugih domaćih izdanja.

Bonus video: Priča o Urošu Prediću velikom srpskom slikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar