Premijera predstave Gubitnik Foto: Nebojša Babić

Prvo izvođenje predstave "Gubitnik", Tomasa Bernharda/A. S. Puškina, u režiji Nataše Radulović, biće održano u subotu, 27. maja u 20. 30 časova, na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Smeli spoj Puškinove „male tragedije“ o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana omogućava strastan eksperiment Radulovićeve, koja je i autorka adaptacije.

Premijera predstave Gubitnik Foto: Nebojša Babić

I sama odrasla u teatarskom okruženju, a dolazeći iz miljea klasičnog muzičkog obrazovanja i uvažavanja tradicije, rediteljka se prihvata ovog naizgled neobičnog kombinovanja priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha.

– Za mene je „Gubitnik“ lična priča, jer sam i sama imala tu privilegiju da steknem klasično muzičko obrazovanje koje je dalo najčvršći oslonac mojoj ličnosti, i zato znam koliko muzika za onog ko se njom bavi nije samo hobi ili puka profesija, nego nas u potpunosti prožima. Naročito kada je reč o ovakvim fanaticima, kakvi su i Bernhardovi i Puškinovi likovi – istakla je, između ostalog, rediteljka Nataša Radulović.

Prevodioci su Zlatko Krasni i Ivan S. Šajković. Dramatizaciju je napisala Nataša Radulović, scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.

Premijera predstave Gubitnik Foto: Nebojša Babić

U predstavi igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Stojša Oljačić i Teodor Vinčić.

Reprize su u nedelju, 28. maja, i u utorak, 30. maja, u 20.30 časova.

Bonus video: Ovacije na premijere predstave „Obraćanje naciji“ u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar