Salman Ruždi
Salman Ruždi Foto: EPA-EFE/JL CEREIJIDO

Stotine pisaca će se okupiti u Njujorku ove nedelje da čitaju dela Salmana Ruždija, po uzoru na događaj koji je prvi put održan nakon što je autoru izdata fetva (smrtna osuda) 1989. kada su se na trgovima čitali odlomci iz "Satanskih stihova".

Autori među kojima su Paul Auster, Tina Braun, Kiran Desai, Amanda Forman, Siri Hustvedt, Hari Kunzru biće među onima koji će učestvovati u događaju „Podrška Salmanu Ruždiju“.

Pisci će se okupiti na stepenicama Narodne biblioteke Njujorka u petak ujutru, tačno nedelju dana nakon što je 75-godišnji Ruždi izboden tokom događaja u Njujorku.

Britanski pisac rođen u Indiji trenutno se oporavlja u bolnici. Njegove povrede su „teške“, rekao je njegov agent Endrju Vajli; zadobio je 10 povreda nožem, oštećena mu je jetra i presečeni nervi u ruci i oku. Ruždijev sin Zafar rekao je da je pisac u stanju da može da priča i da je „njegov uobičajeni žestoki i prkosan smisao za humor ostao netaknut“.

Događaj u petak organizuju PEN America, njujorška javna biblioteka, Ruždijev izdavač Penguin Random House i House of SpeakEasy. PEN America je saopštila da će oni na skupu „čitati odabrane tekstove iz Ruždijevog dela“.

Događaj će se prenositi uživo, a PEN America moli one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju da pokažu svoju podršku tako što će biti domaćini javnog čitanja Ruždijevog rada u svojoj zajednici. Korisnici društvenih medija se podstiču da postavljaju video zapise kako čitaju odlomke Ruždijevog rada koristeći hešteg #StandwithSalman.

Događaj je napravljen po uzoru na javno čitanje „Satanskih stihova“ koje je održano nekoliko dana nakon što je fetva protiv Ruždija objavljena 1989. godine, kojoj je prisustvovalo više od 3.000 ljudi, piše „Gardijan“.

Fetvu je izdao pokojni iranski vođa ajatolah Ruholah Homeini, kao odgovor na objavljivanje „Satanskih stihova“. Iako je iranski režim od tada pokušavao da se distancira od fetve, cena Ruždijeve glave porasla je poslednjih godina na više od 4 miliona dolara.

Salman Ruždi Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Ruždi je nedavno rekao da veruje da je njegov život „ponovo normalan“. Bio je u Institutu u Njujorku kako bi govorio o važnosti da Amerika daje azil prognanim piscima, a nedavno je potpisao i pismo u kojem je izrazio „ozbiljnu zabrinutost zbog brzog pogoršanja situacije ljudskih prava u Indiji“.

Čovek optužen za napad na Ruždija, Hadi Matar, izjasnio se da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva i napad.

Bonus video: Napad na Salmana Ruždija u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar