Vasko Popa Foto:Wikipedia/Stevan Kragujević

Omaž Vasku Popi biće priređen večeras na Kosančičevom vencu, na dan kada bi veliki pesnik proslavio stoti rođendan, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.

Na Kosančićevom vencu, na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, večeras od 19 časova u okviru ciklusa „Pisac u biblioteci“ pesnici Đorđe Ivković, Uroš Kotlajić, Katarina Pantović, Milica Špadijer, Jelena Marinkov i Šimon Cubota, uz moderiranje Milene Đorđijević, prisetiće se velikog književnika Vaska Pope, tačno na stogodišnjicu njegovog rođenja.

Omaž Vasku Popi zamišljen je tako da će srpski pesnici mlađe generacije govoriti o poeziji velikog poete, čitati njegove, ali i posvetiti mu po jednu svoju pesmu.

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve 29. juna 1922. godine. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, u jesen 1940. godine, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, a studirao je i u Bukureštu i Beču. Tokom Drugog svetskog rata bio je i zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Bečkereku, a nakon rata diplomirao je na Romanskoj grupi Filozofskog fakulteta.

Pojava Vaska Pope u srpskoj posleratnoj poeziji označila je snažan zaokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Njegova prva zbirka pesama Kora iz 1953. godine bila je pesničko otkrovenje neobične forme i sadržine, drugačije od diktata aktuelne politike i ideologije. Njegov pesnički izraz bio je jezgrovit, naklonjen aforizmu i poslovici. Pisao je kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bili srpskoj narodnoj poeziji, podsećaju iz Narodne biblioteke Srbije.

Za života Popa je objavio osam knjiga poezije, među kojima su: „Kora“, „Nepočin polje“, „Sporedno nebo“, „Od zlata jabuka“… Osnovao je Književnu opštinu Vršac, jedan je od pokretača Vojvođanske akademije umetnosti, prvi je laureat „Brankove nagrade“, potom i „Zmajeve nagrade“, priznanja „Branko Miljković“… Popa je dugo radio kao urednik u izdavačkoj kući „Nolit“. Ovenčan je i Austrijskom državnom nagradom za književnost, a bio je i član SANU. I danas je najprevođeniji srpski pesnik u drugoj polovini 20. veka!

Večerašnji program na Kosančićevom vencu može se može pratiti i onlajn preko Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije, dok će moći, doduše odloženo, da se vidi i na Jutjub kanalu ove institucije.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar