Mira Furlan film Pred nama
Mira Furlan u filmu "Pred nama". Foto:Promo/FEST

Selekciju FEST intro ove godine čini pet kratkih filmova - četiri srpska i jedan španski, u režiji Pedra Almodovara. Katarina Koljević režirala je "Porodični odmor”, Luka Bursać "Varnicu”, tu je, zatim, prvi film Nike Fehmiu "Pogledaj me” i ostvarenje Aleksandra Adžića "Pred nama” u kojem je Mira Furlan ostvarila poslednju domaću ulogu. (Gledaćemo je još u američkoj drami "Burning at Both Ends”)

U filmu „Pred nama” Aleksandar Adžić debituje kao reditelj a njegova supruga Maja kao scenarista.

Aleksandar Adžić sa suprugom Majom (levo od njega) Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U toku jedne vožnje u kolima pratimo Dunju (Marija Bergam) koja iznenada dolazi iz inostranstva i inicira zajedničko putovanje sa mlađom sestrom Jasnom (Jovana Stojiljković) i majkom Jovanom (Mira Furlan). Idu da posete oca koji već neko vreme živi sam u vikendici. Ćerke su uverene da je otac ostavio njihovu majku zbog druge žene i, dok se jedna nada pomirenju, druga prihvata razlaz kao konačnu situaciju. Međutim, majka im otkriva drugu stranu priče…

Jovana Stojiljkovic film Pred nama
Jovana Stojiljković, film „Pred nama“. Foto:Promo/FEST

– Ideja je bila da neke lične i porodične drame prikažemo na topao način. Vodila sam se time da likovi budu prepoznatljivi, verni svojoj prirodi, da imaju svoje male, ljudske probleme, doživljavaju drame koje nisu prevelike ali su, prosto, teskobe koje imaju u životima. To su neka intimna, lična pitanja koja svi nosimo sa sobom. Naročito sam htela da prikažem način na koji majka izlazi sa teskobom koju nosi praktično ceo život, sa pogrešnim odlukama koje preispituje u kasnom životnom dobu – objašnjava Ana Adžić svoje motive iza pisanja priče.

Aleksandar Adžić i Ana Adžić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako su otkrili u razgovoru za naš portal, Aleksandar i Maja Adžić su od početka imali želju da upravo ove tri glumice igraju u njihovom filmu.

– Scenario smo pripremali i pisali sa idejom da već znamo koje glumice želimo u filmu. Čak smo pravili i neku vrstu sinhronizacije karaktera i lica glumica. Na kraju su sve tri prihvatile, na našu veliku radost – kaže reditelj.

Marija Bergam film Pred nama
Marija Bergam u filmu „Pred nama“. Foto:Promo/FEST

Film je sniman tokom nekoliko dana u decembru 2019. Pre toga sve tri glumice su se okupile na dvema čitajućim probama.

– Svaki trenutak proveden sa Mirom je bio divan, od ispisivanja mejlova do samog kraja – otkrio je Adžić. Za nju kaže da je bila posebna i darežljiva u svakom smislu.

– Kada se susrenete sa ljudima koji su uvek živi, uvek mladi, to je uvek trenutak nekog učenja. Od Mire sam naučio da se treba boriti, po svaku cenu pokušati da se bude iskren i biti prisutan u svakom trenutku života – dodaje.

Mira Furlan, Foto: Lična arhiva Mire Furlan/Mikel Healey Photography

Film „Pred nama” imao je svetsku premijeru prošle jeseni u Zagrebu a na njegov dalji festivalski život u znatnoj meri će uticati mere oko virusa korone. Nezavisno od toga, bračni par Adžić intenzivno razmišlja o novom ostvarenju.

– Nakon fakulteta sam otvorio kasting agenciju i desetak godina sam se bavio asistiranjem rediteljima i producentima pri izboru glumaca. Ovaj fim je deo Aninog doktorskog rada i ideja je bila da izađemo iz naše ustaljene životne i poslovne putanje, da regenerišemo sami sebe i posle ovoga nastavimo sa nekim sledećim filmom – poručuje Adžić za kraj našeg razgovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar