Nikola Tesla i Moniko Sančez Foto: akg-images / akg-images / Profimedia / Wikipedia

Predavanje „Moniko Sanćes i Nikola Tesla: elektromedicina i proizvodnja x-zraka“ biće održano u četvrtak, 16. maja u 19 časova, u Institutu Servantes.

Šta povezuje Nikolu Teslu i španskog inženjera, pronalazača i industrijalca Monika Sanćesa (1880–1961), koga nazivaju i „španski Tesla”?
Osim izvesnih sličnosti u radnim i životnim biografijama, njihova zajednička oblast istraživanja bile su zadivljujuće struje veoma visokog napona i visoke frekvencije, kao i njihova primena.

Foto: Muzej za nauku i tehniku

Početkom 20. veka Moniko Sanćes je usavršio jedan od Teslinih izuma i proizveo prenosivi uređaj za generisanje struje za proizvodnju rendgenskih zraka. Značaj Sanćesovog uređaja porastao je kada je postajalo sve izvesnije da je Veliki rat na pomolu, a slavu je stekao primenom u terenskoj fluoroskopiji za potrebe francuske vojske koja je koristila na desetine ovakvih uređaja.

Predavanje u Institutu Sevantes je prilika da šira javnost uroni u fascinantan svet električnih struja i proširi znanja o radu pionira u oblasti proizvodnje rendgenskih zraka koja povezuje elektrotehniku i medicinu, istakli su organizatori.

Organizatori su Institut Servantes u Beogradu, Muzej nauke i tehnike i Elektrotehnički fakultet, Univerziteta u Beogradu.

Bonus video: Arhitekta i skejter iz Čačka izgradio skejt parkove u četiri grada u Srbii, ali i u palestinskom sirotišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar