Šta gledati 6. dana Festa: Nemačka zvezda igra srpskog oca

Kultura 12. maj. 202107:45 > 10:10
Podeli:
Kadar iz filma "Za decu"; Foto: Promo

Pred vama je kompletan pregled filmova za šesti dan Festa, 12. maj, uz posebno izdvojene naslove po izboru Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora i selektora festivala.

Iznad vrha (SAD) / 71′
Režija: Aleksandar Jović

Siže: Iznad vrha je duhovni dokumentarac o planinarenju, koji prati Dejvida, čoveka u misiji penjanja na planinu, u znak sećanja na svog nedavno preminulog brata, što postaje samo prvi korak na dubljem putovanju.

Selekcija: FEST fokus
Mesto: Dom omladine Beograd
Vreme: 16.30

Vrlo neobičan dokumentarac u režiji Aleksandra Jovića, Amerikanca srpskog porekla. Film govori o neverovatnoj aktivnosti ljudi koji su uključeni u srpsku crkvu u SAD. Ti njihovi napori da kroz liturgije na skoro pa nepristupačnim predelima Amerike uspostave kontakt sa nebom čini ovaj film nečim što prosto zaslužuje svu pažnju publike i na festivalu ali i van njega. Ja uvek apelujem na urednike filmskih programa naših televizija da gledaju ne filmove nominovane za Oskare (to će ići u bioskope) već upravo ovakve bisere koji bi obradovali publiku tokom naredne  godine ispred malih ekrana u čitavoj zemlji – napominje Jugoslav Pantelić za Nova.rs.

Za decu (Nemačka), 104′
Režija: Barbara Ot
Uloge: Janis Nivener, Lena Tronina, Eline Denst

Siže: Andijev život je stalna borba za njegov dom, njegovo troje dece i ženu koju još uvek voli. Ima samo dve nedelje da joj vrati pozajmljenih 5.000 evra. Kada ostane bez posla, učešće na amaterskom boks turniru čini mu se kao jedino rešenje.

Selekcija: Glavni takmičarski
Mesto: Kombank dvorana
Vreme: 14

Izuzetan film o borbi oca Andija Jovanovića, koga glumi trenutno najveća nemačka glumačka zvezda Janis Nivener, za svoju porodicu. Iako je tema više puta obrađivana na filmu, priča i izraz koji nam nude protagonisti filma je nešto na šta treba naročito obratiti pažnju – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Centar „Sava”
11 – Gala
Minari
SAD / 115′

Režija: Li Ajzak Čang
Uloge: Stiven Jun, Jeri Han, Jun Ja-džang

Korejsko-američka porodica se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom. Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake.

Centar „Sava”

13.30 – Festovih 50
Smrt u Veneciji (Morte a Venezia / Death in Venice)
Italija, Francuska / 130′

Režija: Lukino Viskonti
Uloge: Dirk Bogard, Romolo Vali, Mark Berns

Nemački kompozitor Gustav fon Ašenbah dolazi u Veneciju da se odmori od umetničkih i ličnih neuroza. U luksuznom hotelu upoznaje atraktivnog tinejdžera Tadzija koji odmara sa porodicom. Ašenbah je sve više zaokupljen momkom kao oličenjem klasičnih proporcija koje nikada nije uspeo da postigne u svojoj umetnosti. Grad ubrzo zahvata kolera.

Centar „Sava”
16.30 – Gala
Amonit (Ammonite)
Britanija, Australija / 120′

Režija: Fransis Li
Uloge: Kejt Vinslet, Sirša Rounan, Džema Džouns

Priznata, samouka paleontološkinja Meri Aning 1840. godine radi na obali južne Engleske. Dani njenih čuvenih otkrića su iza nje, pa sada lovi fosile kako bi ih prodala bogatim turistima i tako izdržavala sebe i bolesnu majku. Jedan takav turista, Roderik, poverava Meri brigu o svojoj mladoj supruzi Šarlot, koja se oporavlja od lične tragedije. Meri, čiji je život svakodnevna borba sa siromaštvom, ne može sebi da priušti da odbije ponudu, ali, ponosna i neumoljivo strasna, sukobljava se sa svojim neželjenim gostom. Meri i Šarlot otkrivaju da svaka može da ponudi drugoj ono za čim su tragale: spoznaju da nisu same.

Centar „Sava”
19 – Gala
Minamata
SAD, V. Britanija / 115′

Režija: Endru Levitas
Uloge: Džoni Dep, Hirojuki Sanada, Bil Naji

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina “Life“ da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo sa svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

 

Kombank dvorana
9 – Glavni takmičarski
Noć kraljeva (La nuit des rois / Night of The Kings)
Francuska, Obala Slonovače, Kanada, Senegal / 93′

Režija: Filip Lakot
Uloge: Bakari Kone, Isaka Savadogo

Mladić je poslat u zatvor usred Obale Slonovače, u šumi kojom vladaju zatvorenici. Kako tradicija nalaže, sa izlaskom crvenog meseca, Šef ga je odredio za novog Rimljanina pa mora da ispriča priču ostalim zatvorenicima. Saznavši kakva ga sudbina čeka, on počinje da pripoveda o mističnom životu legendarnog odmetnika zvanog kralj Zama i ne preostaje mu ništa drugo nego da njegova priča potraje do zore.

 

Kombank dvorana
11.30 – Glavni takmičarski
Tereza37
Hrvatska / 100′

Režija: Danilo Šerbedžija
Uloge: Lana Barić, Leon Lučev, Ivana Roščić, Dragan Mićanović

Siže: Tereza ima 37 godina i živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji verovatnoća da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže oseća pritisak okoline, pa započinje da preispituje svoj rutinski brak, što podstakne niz događaja koji će joj promeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Lana Barić briljira, a sjajan je i Dragan Mićanović. Dugo na filmu, pogotovu sa ovih prostora (ima primera u španskoj i sovjetskoj kinematografiji gde sam to osetio) nije prikazano to isparenje učmalosti jedne, inače, prelepe sredine. A ta sredina je takva, pre svega, zahvaljujući jednom depresivnom odnosu glavne junakinje prema stvarnosti koja je drugačija. Danilo Šerbedžija uspeo je da stvori fascinantan prikaz toga.

„Tereza37” je filmski biser aktuelne produkcije naših prostora, po meni sigurno jedan od značajnijih evropskih filmova snimljenih prošle godine. Nadam se da će ovaj film tek biti otkriven na raznim festivalima jer to i te kako zaslužuje – kaže Jugoslav Pantelić.

Kombank dvorana
16.30 – FEST 49
Notturno
Italija, Francuska, Nemačka / 100′

Režija: Đanfranko Rozi

Tokom tri godine, film je sniman duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Reč je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovečanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja deluje beskonačno.

 

 

Kombank dvorana
19 – Glavni takmičarski
Potencijalni kandidat (Nasipse adayiz / You Know Him)
Turska, Srbija / 103′

Režija: Erčan Kesal
Uloge: Erčan Kesal, Selin Jeninči

Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

 

Dom omladine Beograd
9 – FEST 49
Slalom
Francuska, Belgija / 92′

Režija: Šarlen Favije
Uloge: Noe Abita, Žeremi Renije, Mari Debarbo

Siže: Petnaestogodišnja Liz primljena je u visoko rangirani skijaški klub čiji je cilj obuka budućih profesionalnih sportista. Fred, bivši šampion koji je postao trener, odlučuje da Liz postane njegova blistava zvezda, bez obzira na nedostatak iskustva. Pod njegovim uticajem, Liz će morati da izdrži više od fizičkog i emocionalnog pritiska treninga.

Zanimljiv film koji, nažalost, tematski korespondira sa stvarima koje se tiču naše zbilje. Namerno neću reći o čemu radi da ne bih bio pogrešno protumačen jer je tema osetljiva. Odnos dvoje glavnih junaka je nešto što ovaj film čini dosta atipičnim i to ne samo u prošloj godini. Sjajni Žeremi Renije ostvario je jednu od uloga karijere što će biti preporuka za mnoge da ga pogledaju, ali mislim da je ovaj film, pre svega, zbog izbora teme klasifikovan za selekciju 49. Festa a ugao posmatranja ovaj film čini autorski izuzetno jakim i svežim – ističe Jugoslav Pantelić.

Dom omladine Beograd
11.30 – FEST fokus
Dohvati nebo (Reach for the Sky)
Crna Gora / 84′

Režija: Milutin Darić
Uloge: Milan Kovačević, Petar Božović, Maja Šarenac

Milutinu, čoveku srednjih godina, životna harmonija se ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna. Pošto nesreća nikada ne ide sama, Milutina ne zaobilaze ni socijalne niti društveno-političke turbulencije. Pred njim je težak zadatak: da sačuva porodičnu idilu i da se samo čestitom namerom i uz pomoć srećnih životnih okolnosti pobrine za ono do čega mu je najviše stalo, a to je Magdalena i sreća njihovog sina Jakova.

Dom omladine Beograd
14 – FEST fokus
Bez izbora (Majboorim / No Choice)
Iran / 106′

Režija: Reza Dormišijan
Uloge: Fatem Motamed Aria, Negar Javaherijan, Parsa Piruzfar

Tri žene sukobljavaju se kada odlučni advokat preuzme slučaj beskućnice u procesu protiv lekara. Šesnaestogodišnja beskućnica više puta pristaje da bude surogat majka za novac. Advokat za ljudska prava pokušava da je spasi, ali neizbežno se suočava sa poteškoćama.

Dom omladine Beograd
19 – FEST fokus
Moje srce kuca kad mu ti kažeš (My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To)
SAD / 90′

Režija: Džonatan Kuartas
Uloge: Patrik Fjudžit, Ingrid Sofi Šram, Oven Kembel

Dvajt i njegova sestra Džesi stižu do raskrsnice jer ne znaju šta da rade u vezi sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa. Sve opasniji zadatak da Tomasa održe u životu posebno je težak za osetljivog Dvajta, ali Džesi neće stati ni pred čim u želji da održi porodicu na okupu.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
11.30 – FEST 49
Asistentkinja (The Assistant)
SAD / 87′

Režija: Kiti Grin
Uloge: Džulija Gejmer, Metju Mekfejden, Makenzi Li

Jedan dan u životu Džejn, tek diplomirane ambiciozne filmske producentkinje koja je pronašla posao iz snova kao asistentkinja moćnog biznismena u industriji zabave. Njen radni dan je sličan bilo kom danu nekog drugog asistenta – od kuvanja kafe i menjanja papira u kopir mašini, preko naručivanja ručka i organizovanja putovanja do telefonskih poruka. Dok Džejn sledi svoju svakodnevnu rutinu,  postaje svesna zlostavljanja koje podmuklo boji svaki aspekt njenog radnog dana, kao i nagomilavanja poniženja protiv čega je rešila da zauzme stav kako bi otkrila pravu dubinu sistema u koji je ušla.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
14 – Gala takmičarski
Ponedeljak (Monday)
Britanija, Grčka, SAD / 116

Režija: Argiris Papadimitropulos
Uloge: Sebastijan Stan, Deniz Got

Miki i Kloi, dvoje Amerikanaca u srednjim tridesetim godinama, koji žive u Atini, sastaju se jednog vikenda tokom vrelog leta. Hemija među njima je neporeciva. Kada dođe vreme da Kloi napusti Grčku, ona odlučuje da napusti svoj posao kod kuće i istraži može li strast jednog vikenda da preraste u nešto više.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
16.30 – Gala
Sneg u Benidormu (Nieva en Benidorm / It Snows In Benidorm)
Španija, V. Britanija / 117′

Režija: Isabel Kušet
Uloge: Timoti Spol, Sarita Čaudhuri, Pedro Kasablank

Peter je čitav život radio u banci u Mančesteru. Kada mu se odobri prevremena penzija, on odlučuje da poseti svog brata u Benidormu, da bi otkrio da je nestao.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
19 – Gala
Rifkinov festival (Rifkin’s Festival)
Španija, SAD, Italija / 88′

Režija: Vudi Alen
Uloge: Volas Šon, Luj Garel, Džina Geršon, Kristof Valc

Američki bračni par odlazi u San Sebastijan na filmski festival i biva uvučen u čaroliju događaja, lepotu i šarm grada i fantaziju filmova.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
11 – Gala
Posrtanje
Kanada, VB, Danska / 112′

Režija: Vigo Mortensen
Uloge: Lens Henriksen, Vigo Mortensen, Lora Lini

Siže: Džon živi sa partnerom Erikom i njihovom ćerkom Monikom u Kaliforniji, daleko od tradicionalnog seoskog života koji je napustio pre mnogo godina. Njegov otac Vilis, svojeglavi čovek, živi sam na farmi na kojoj je Džon odrastao. Kada Vilis oboli od demencije, Džon se nada da mu, u dogvooru sa sestrom Sarom, nađe smeštaj u njihovoj blizini. Njihovim najboljim namerama Vilis će se suprotstaviti odbijanjem da na bilo koji način promeni svoj način života.

Verovatno jedno od najboljih ostvarenja prošle godine i naslov koji je, po meni, zaslužio nagradu Oskar u više kategorija, pre svega za sporednu mušku ulogu i najbolji film. Neverovatno je i nepravedno izostavljanje filma iz trke za ovu planetarno interesantno nagradu – ocena je Jugoslava Pantelića.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
13.30 – Gala
Žena koja obećava (Promising Young Woman)
Velika Britanija, SAD/113′

Režija: Emerald Fenel
Uloge: Keri Maligan, Bo Bernam, Lavern Koks

Svi su govorili da je Kesi mlada žena koja obećava, dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je vrlo pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost.

 

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
16 – FEST 49
Izbrisana istorija (Effacer l’historique / Delete History)
Francuska, Belgija / 110′

Režija: Benoa Delepin i Gistan Kervern
Uloge: Blanš Garden, Deni Podalides, Benoa Pulvorde, Mišel Uelbek

U provincijskom predgrađu, tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Tu je Mari koja bi mogla da izgubi poštovanje svog sina zbog seks snimka, Bertranova ćerka je žrtva nasilja na mreži, i Kristin čiji Uber rejting nije dobar. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech. Možda je njihova bitka osuđena na propast, od početka, ali nikada se ne zna…

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
18.30 – Glavni takmičarski
Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme
(Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre /
Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time)
Mađarska / 95′

Režija: Lili Horvat
Uloge: Nataša Stork, Viktor Bodo, Benet Vilmanji

Neurohirurg Marta (40) se zaljubljuje. Ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom. Uzalud ga čeka na Mostu slobode jer se on ne pojavljuje na sastanku. Marta počinje očajnički da ga traži, a kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.

Komentari

Vaš komentar