Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dugo iščekivana četvrta sezona serije “True Detective: Night Country” (HBO) počinje sa prikazivanjem 14. januara. KrMediji koji su imali prilike da vide novu sezonu, izneli su pretežno pozitivne recenzije.

Premijera četvrte sezone gotovo tačno 10 godina nakon lansiranja prvog serijala i pet godina nakon treće sezone fokusirane na Maheršalu Aliju – „True Detective: Night Country“ se nevešto pozicionira u odnosu na seriju stvorenu i vođenu od strane Nika Picolata, piše “Holivud riporter”, u svojoj ne baš pohvalnoj kritici.

“Stvorena od strane Ise Lopez, koja je napisala veći deo sezone i režirala svih šest epizoda, „Night Country“ je, na neki način, povratak na prvu sezonu, donoseći neudobno ukrštavanje priče o stvarnom zločinu i natprirodnim elementima. Sezona takođe uključuje direktne reference na opštu sliku i dijaloge iz prve sezone – uglavnom nepotrebne citate koji deluju kao poklon obožavaocima Picolata, budući da je „Night Country“ inače u neskladu s prethodnim sezonama u pogledu teme i opšteg stava”, zaključuje “Holivud riporter”.

Suprotno od toga, “BiBiSi” piše da je Džodi Foster u „True Detective: Night Country“ u odličnoj formi, u jezivoj, napetoj novoj seriji koja je prožeta natprirodnim elementima.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

“U uvodnim sekvencama „True Detective: Night Country“ su mali plišani polarni medved, groblje puno krstova i telo koje pada u more, dok se u pozadini čuje jeziv zvuk pesme „Bury a Friend“ od Bili Eliš („Bury a friend, try to wake up… I want to end“). Liz Denvers (Džodi Foster) je krhka, oštra šefica policije u malom gradu Enis, na Aljasci, severno od Arktika. Tokom zimskog perioda kada sunce nikada ne izlazi, a noć traje nedeljama, Liz istražuje nestanak osam naučnika koji žive u istraživačkom centru. Sa jezivom napetošću, živopisnim likovima i slojem natprirodnog, kreatorka i rediteljka serije, Isa Lopez, daje seriji jedinstveni osećaj, a uvodne špice sugerišu na to kako ova serija postaje zaista jeziva, ali na dobar način. Originalna sezona „True Detective“ (2014), sa Vudijem Harelsonom i Metjuom Mekonahijem, postavila je visoka očekivanja. Nakon dve mnogo slabije praćene sezone, ova četvrta napokon ispunjava uzbuđujuće obećanje prvog dela”, piše pohvalno “BiBiSi”.

“Četvrta sezona je savršeno jeziv povratak u formu”, piše u svojoj takođe pozitivnoj kritici portal “Collider”.

“U retrospektivi, “True Detective” je vrsta franšize koja samo ima koristi od uključivanja više kreativaca. Iako je Picolato ispravio seriju u njenoj trećoj sezoni, produženi vremenski intervali između sezona otežavali su održavanje uzbuđenja. Na širem nivou, ponekad imati jednu osobu isključivo odgovornu za stvaranje novih priča ne daje uvek najbolji rezultat. „Night Country“ je osvežavajući vetar, ne samo zato što unosi u seriju nove perspektive već i zbog spremnosti da istakne ljude koji su često gurnuti na marginu”, piše ovaj portal I zaključuje:

“Prva epizoda „Night Country“ trebala bi uspešno da ućutka sve skeptike. Foster, Kali Reis i Lopez su kreativna snaga iza ovog jezivog trilera koji se savršeno uklapa u franšizu”.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

“Telegraph” daje seriji čak pet zvezdica, stavljajući naslov: “Jezivo podsećanje na to šta TV serija može da postigne”.

“Sa izvanrednom Džodi Foster u glavnoj ulozi, četvrta sezona detektivske antologije je spektakularna, zastrašujuća i nezaboravna”, zaključuje se u recenziji.

Britanski “Evening Standard” daje seriji četiri zvezdice.

“Kao Liz Denvers, Foster je električna, žena sa nepoznatom, ali traumatičnom prošlošću, zarobljena na Aljasci nakon izgnanstva od strane svojih nadređenih. Ona je izrazito neprijatna, gurajući sve oko sebe sa istim nivoom prezira, ali je magnetična. Nije iznenađenje da je Foster sjajna, ali je uloga njene partnerke u službi Evanđelin Navaro prava revolucija. Tumačena od strane bivše bokserke Kali Reis, koja ima tek svoju treću filmsku ulogu, Navaro je podjednako oštećena kao Liz, a Reis je igra do savršenstva. S jedne strane, očajnički pokušava da reši slučaj ubijene Indijanke, s druge strane, progoni je duh njene mrtve majke”, piše “Evening Standard”.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Night Country“ deluje kao radikalna reinkarnacija koja je potrebna „True Detective“-u, piše sajt “Inverse”.

“Atmosfera je tamna, prljava, misteriozna, puno straha i nepoznatog. To je suprotno od svega što je „True Detective“ bio u prošlosti, a ipak se intenzivno uklapa u celinu serije – i to ne samo zbog čestih referenci na prvu sezonu. Ono što je prvobitno učinilo „True Detective“ fenomenom bilo je osećanje neobjašnjivog utkano u užarenu dramu likova. „Night Country“ ponovno donosi taj aspekt sa sezonom koja je još čudnija i zavodljivija. To je ono što je potrebno da serija ponovo postane fenomen”, konstatuje “Inverse”.

Bonus video: Džek Dimić je Srbin koji je ostvario karijeru u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare