Foto: Promo

U novoj epizodi serijala "Umetnici govore!" Branislav Dimitrijević razgovaraće u utorak, 10. januara s početkom od 19 sati u Krokodilovom centru s Olgom Egorovom i Dmitrijem Vilenskim iz umetničkog kolektiva "Что делать" (Šta da se radi?) iz Sankt Peterburga, saopštili su iz "Krokodila".

O Rusiji danas, situaciji u kojoj se u toj zemlji nalaze protivnici Putinovog režima, agresiji na Ukrajinu, i kako se ovaj tragični trenutak reflektuje na njih, samo su neke od tema o kojima će Branislav Dimitrijević pričati s Olgom Egorovom i Dmitrijem Vilenskim, koji su na privremenom boravku u Beogradu.

U Krokodilovom centru u Karađorđevoj 43 ruski umetnici govoriće i o svom poslednjem projektu „Arhiv kanarinaca“, ali i ranijim projektima i aktivnostima, odnosu prema jugoslovenskom nasleđu i post-jugoslovenskim okolnostima, i duhu kolektivizma u umetnosti.

Kolektiv „Что делать“ (Šta da se radi?) osnovala je 2003. godine u Sankt Peterburgu grupa umetnika, kritičara, filozofa, s ciljem spajanja političke teorije, umetnosti i aktivizma. Jezgro grupe čine Tsapia Olga Egorova (umetnica), Artiom Magun (filozof), Nikolaj Olejnikov (umetnik), Natalija Peršina-Glucklja (umetnica), Aleksej Penzin (filozof), Aleksander Skidan (pesnik i kritičar), Oksana Timofejeva (filozof), Dmitrij Vilenski (umetnik) i Nina Gasteva (koreografkinja).

I dok je grupa nazvana po romanu ruskog pisca Nikolaja Černiševskog, naslov je i direktna asocijacija na prve radničke samoorganizacije u Rusiji, o kojima je Lenjin pisao u publikaciji iz 1902. „Šta da se radi?“. „Čto delat“ bavi se pitanjima radnih prava kulturnih radnika i politici „drugarstva“, a izdaje englesko-ruske novine fokusirane na hitna pitanja ruske kulturne politike u dijalogu s internacionalnim kontekstom. Tokom 2013. godine, Čto delat pokreće „Školu angažovane umetnosti“, kao i društveni centar „Rosina škola kulture“. Još 2014. godine odbili su da učestvuju na Manifestaciji 10 kao znak protesta protiv razvijanja ruske aneksije Krima. U radu „Čto delat“ koristi različite platforme – video, pozorišne predstave, radio programe, murale, seminare, javne kampanje.

Razgovor u Krokodilovom centru realizuje se u okviru projekta „Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa“, čiji je cilj da tokom 2023. godine građanske i lokalne inicijative, organizacije civilnog društva, grupe građana, udruženja, aktivisti, pojedinci aktivno menjaju svoju zajednicu i doprinose razvoju demokratskog i boljeg društva.

Bonus video: Putin – Zapad želi da uništi Rusiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar