Foto: Nova.rs, Promo

Vredan portret Laze Kostića iz kičice Uroša Predića, portret Josifa Pančića koji je naslikao Đorđe Krstić, dela Pavla Simića, Celestina Medojevića i Novaka Radonića nestala su iz Narodnog muzeja i ne zna im se trag, saopštio je Resorni odbor za kulturu Stranke slobode i pravde.

Tokom revizije obavljene krajem 2020. godine u Narodnom muzeju ustanovljeno je da čak sedam dela koja su prethodno razmenjena, nisu pronađena i to samo iz jedne zbirke od skoro 50 u koje su razvrstana sva dela iz ove institucije, navodi se u saopštenju Resornog odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

Među nestalim delima jeste sedam iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka. Ta dela, koja su prethodno razmenjena i kasnije nisu pronađena, su vredan portret Laze Kostića iz kičice Uroša Predića, potom portret Josifa Pančića koji je naslikao Đorđe Krstić, a takođe ne zna se trag delima Pavla Simića, Celestina Medojevića i Novaka Radonića.

Razmenom, kako precira SSP, dva dela Uroša Kneževića ustupljena su Etnografskom muzeju u Beogradu.

Podsetimo, ova stranka je prošlog meseca obnarodovala da je skulptura „Miloš Obilić“ Ivana Meštrovića iz atrijuma Narodnog muzeja premeštena, bez znanja javnosti u zgradu BIA, kao i da je slika velikog formata – „Ženidba cara Dušana“ Vase Pomorišca premeštena iz muzeja u kabinet ministra odbrane Nebojše Stefanovića, gde je i oštećena.

I dok su, kako konstatuje SSP, Narodni Muzej i višegodišnja direktorka ove institucije Bojana Borić Brešković ćutali na prethodna otkrića ove stranke očekujući da će se stišati bura u javnosti oko izmeštenog „Miloša Obilića“ u zgradu BIA i oštećenja slike u kabinetu u Ministarstvu odbrane, sada je Breškovićeva, inače dvadeseta na listi Srpske napredne stranke za odbornike Grada Beograda, „dužna da hitno javnosti odgovori gde je tačno ovih sedam dela“.

„Imajući u vidu ovakvo nezapamćeno nesavesno upravljanje Narodnim muzejem iz kojeg dela nestaju, pozajmljuju se bez znanja javnosti i trajno oštećuju, javnost opravdano strahuje o sudbini drugih dela koja su u nadležnosti Narodnog muzeja. Računajući da će se ova bura u javnosti stišati, Borić Brešković ne shvata da duguje odgovor javnosti po čijem nalogu i sa kojim ovlašćenjima tako nemarno postupa sa umetničkim blagom i nasleđem ove zemlje“, navode u SSP-u i za kraj poručuju da će nastaviti da otkrivaju slučajeve u kojima se umetnička dela koja pripadaju svima nama uništavaju i otuđuju.

Bonus video: Marinika Tepić predstavlja kandidate

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare