Vladimir Lalić Foto: Promo

Umetnost, koja nas dotiče, trebalo bi da je na nekoj zlatnoj sredini između haosa i reda, reči su likovnog i muzičkog umetnika Vladimira Lalića koji izlaže u Londonu.

U londonskoj galeriji Hypha studio sutra će biti otvorena grupna izložba umetničke grupe Loess collective, čiji je član i jedan od naših najpriznatijih likovnih umetnika u inostranstvu Vladimir Lalić. U okviru izložbe u Londonu Lalić se predstavlja sa interaktivnom instalacijom koju je nazvao „Introspekcija“ (Introspection).

Crtež Vladimira Lalića na pleksiglasu Foto: Promo

– U zadnjem delu galerije, iza tamne zavese biće postavljena instalacija. Kada pomerite zavesu ulazite u zamračen prostor. U njemu ćete se susresti sa crtežima na pleksiglasu koji vise na providnom najlonu. Crteži predstavljaju portrete, lica, muve, reči, slova – objašnjava Lalić, dodajući da posetioci u ogroman prostor ulaze s upaljenim „bakljama“, tačnije baterijskim lampama na svojim mobilnim telefonima. I sami tako postaju deo izložbe, s obzirom da osvetljavaju crteže i time ih projektuju na gole galerijske zidove. Svaki posetilac na taj način stvara svoj sopstveni teatar senki.

Ali, to nije sve. Vladimir Lalić, inače dugogodišnji član Viva voks hora i frontmen benda Organized Chaos, na ovoj postavci predstavlja se i kao muzički umetnik. Naime, posetioci će ga, čim stupe u ovaj prostor, čuti i kako uživo vokalno improvizuje na već snimljenu muziku.

– Muzička kompozicija, sastavljena od pet audio zapisa, ispunjava čitavu prostoriju. Kompozicija, koja traje 45 minuta, kombinuje opersko izvođenje s mongolskim pevanjem iz grla, čime se stvara s jedne strane uznemirujući, a s druge meditativni osećaj – reči su umetnika.

Izložba u londonskoj galeriji će trajati do 16. februara.

Vladimir Lalić rođen je u Beogradu 1983, gde je završio Fakultet primenjenih umetnosti, a prošle godine upisao se na londonski Univerzitet Goldsmit. Lalić iza sebe ima 32 samostalne izložbe, a učestvovao je na osamdesetak grupnih postavki, u zemlji i inostranstvu, od Beograda, preko Njujorka i Singapura, do Pariza, Londona, Bristola, Trsta.

Bestijarijum (verzija u mraku) tuš, akril i print na pleksiglasu, LED, kablovi, kontroler Foto: Privatna arhiva

Postao je najmlađi umetnik koji je imao samostalnu izložbu u Muzeju grada Beograda 2020. godine. Postavku pod nazivom „Sedimenti i sentimenti“, koja je okupirala čitav prostor ovog muzeja, videlo je više od pet hiljada ljudi, uprkos pandemijskim ograničenjima. Prošlog proleća u beogradskoj galeriji Novembar predstavio je „Granice trošnosti“. U razgovoru za Nova.rs podvukao je tada da „igra kontrole i gubitka kontrole, organizovanog haosa i reda jeste filozofija u koju godinama pokušava da pronikne“:

Oktobarski salon Sanjari izlozba Vladimir Lalic slikar
Vladimir Lalić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Umetnost, koja nas dotiče, trebalo bi da je na nekoj zlatnoj sredini između haosa i reda… Meni je pitanje lepote uvek zanimljivo – da li treba da vidimo samo lepo, neuznemirujuće? Volim da umetnost uznemirava. Želim da prodrmam čoveka, da mu ne dozvolim da se opusti, uljuljka – kazao je Lalić za naš sajt.

Za vizuelne radove ovenčan je sa šest nagrada, među kojima je i Pol Luis Veler priznanje, koje dodeljuje pariska Académie des Beaux-Arts. Dobio je i specijalnu nagradu LYNX ART u Trstu. Dela Vladimira Lalića nalaze se u galerijskim i muzejskim zbirkama kao i u privatnim kolekcijama kod nas i u inostranstvu.

Opresija I, delo Vladimira Lalića Foto: Privatna arhiva/Vladimir Lalić

Od prošle godine Lalić živi i stvara u Londonu, gde se priključio grupi Loess Collective sastavljenoj od 43 umetnika i troje kustosa koji su na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Goldsmit. Ime kolektivu nadenuli su po sloju zemlje koji se formira od udara vetra, želeći time da sugerišu kako smo svi širom sveta najpre oduvani, a potom i spojeni kako bismo zajedno stvorili novo plodno tle.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare