Odeljenje za digitalizaciju Adligata, Foto: promo

Digitalne zbirke Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, udruženja "Adligat" (Muzej knjige i Biblioteka Lazić) i Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske objavljene su na portalu "CreativesUnite", koji su osnovali ministri kulture evropskih zemalja sa ciljem da objedine kulturni i kreativni prostor Evrope. 

Tri srpske inicijative, kako je navedeno u saopštenju „Adligata“, našle su svoje mesto na portalu: digitalna zbirka „Italija“ nastala kao svojevrstan vid dobre volje i podrške italijanskom narodu, koji je pretrpeo velike gubitke tokom pandemije, digitalna zbirka knjiga i novinskih tekstova o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom lečenju od polovine XIX veka do danas  – „Epidemije“ i „Stara Banja Luka“ sa materijalima objavljivanim pre svega u periodičnim izdanjima.

„Pridružili smo se evropskim tokovima na najbolji mogući način. Uprkos nevoljama, koje su zadesile sve kulturne ustanove tokom pandemije, kreativne aktivnosti nisu stale, već su nastavljene uz pomoć novih digitalnih tehnologija i entuzijazma pojedinaca“, istakao je Viktor Lazić, predsednik udruženja „Adligat“, koje je prošle godine otvorilo Odeljenje za digitalizaciju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Portal „Epidemije“ Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i „Adligata“, Foto: promo

Zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, vođa sva tri digitalizovana projekta, dr Adam Sofronijević istakao je da su „uspeli da pronađu svoje mesto u ovom značajnom evropskom projektu rame uz rame sa ostalim evropskim državama“.

„U budućnosti ćemo nastaviti da međusobno sarađujemo, stvaramo nove kulturne sadržaje i učestvujemo u agregaciji i očuvanju evropske kulturne baštine“, dodao je Sofronijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar