Srđan V. Tešin Foto:privatna arhiva NKC

Godinama je moj trio, koji smo nazvali sasvim prikladno "Pesma je 50 dinara", svirao za Badnje veče na privatnoj proslavi kod mog brata. Repertoar nam se sastojao od vanvremenih jugoslovenskih šlagera poput "Devojko mala" ili "Čamac na Tisi, kaže za Nova.rs Srđan V. Tešin, čija je knjiga "Mokrinske hronike" ušla u širi izbor za NIN-ovu nagradu.

U mom Mokrinu je običaj da na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i korinđaju, odnosno, pevaju božićne pesmice, kaže za Nova.rs Srđan V. Tešin, čija je knjiga „Mokrinske hronike“ ušla u širi izbor za NIN-ovu nagradu.

Pisac otkriva po čemu pamti Badnje veče:

– Godinama je moj trio, koji smo nazvali sasvim prikladno „Pesma je 50 dinara“, svirao za Badnje veče na privatnoj proslavi kod mog brata. Repertoar nam se sastojao od vanvremenih jugoslovenskih šlagera poput „Devojko mala“ ili „Čamac na Tisi“. I Badnje veče pamtim baš po tim raspojasanim svirkama za probrano društvo.

Inače, dodaje Tešin, u njegovom Mokrinu je običaj da toga dana deca korinđaju, odnosno da idu od kuće do kuće i pevaju božićne pesmice.

– I sam sam recitovao: „Ja sam mali Jaša, jašim na čilaša, čilaš kleče, čestitam ti gazda Badnje veče“ ili, one vrcavije: „Korinđe, korinđe, spale babi konđe…“. Domaćin bi u čaše s mladim vinom ubacio kovanice koju bismo izvadili tek kad bismo iskapili „slatko vino“. Donosili bismo kući torbe pune oraha, sitnih kolača i jabuka. Taj lep običaj se zadržao u Banatu i danas. Svim čitaocima Nove.rs želim srećne božićne praznike. Mir u kući, mir u srcu – poželeo je Srđan Tešin, čija je knjiga priča za decu i razmažene roditelje „Luka kaže“, uoči Nove 2022. godine prevedena i na engleski jezik.

Bonus video: Badnjaci su najtraženija roba na beogradskim pijacama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar