Srbija postala članica Uneskovog međuvladinog komiteta

Kultura 05. jun. 202109:26 > 09:28
Podeli:
UNSECO
UNSECO Foto:Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Srbija je na 8. Konferenciji članica Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza 2005 (Pariz) postala član Uneskovog Međuvladinog komiteta za zaštitu i unapređenje raznolikosti kulturnih izraza, kao predstavnik druge elektoralne grupe, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je kao Nacionalna kontakt tačka za implementaciju i promociju Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Pariz, 2005), učestvovao na ovoj Konferenciji, a u narednom četvorogodišnjem periodu sprovodiće i aktivnosti ovog Međuvladinog komiteta.

Ovo članstvo Republike Srbije je od interesa i posebnog značaja za kulturu Srbije i očuvanje njenog kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, članstvo u Međuvladinom komitetu Konvencije 2005 podrazumeva intenzivniju promociju principa i ciljeva Konvencije što će omogućiti njenu bolju implementaciju u Srbiji i regionu, doprinoseći snaženju njene uloge u procesima razvoja savremene kulture, kroz uvažavanje principa različitosti, dodaju iz Ministarstva kulture.