Memorijalni kompleks Boško Buha Foto:Jelica Jovanović

Kao evropska organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine, Evropa Nostra Srbija pozdravlja odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje preduzeća “Putnik Prijepolje” uključujući i Memorijalni kompleks "Boško Buha" na Jabuci, kaže se u saopštenju organizacije Evropa Nostra Srbija.

„Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji. Podsećamo da je Evropa Nostra Srbija poslednjih godina, podržavala aktivnosti civilnog društva da se ovaj lokalitet sačuva za buduće generacije, revitalizuje i obnovi. Naglašavamo da istorijski i društveni značaj ovog memorijalnog kompleksa danas ima posebno mesto“, kaže se u saopštenju Evropa Nostra Srbija povodom situacije oko Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci.

„U vremenu koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena današnja posleratna Jugoslavija, Republika Srbija i čitava Evropa, ovakvo zanemarivanje kulturno-istorijskih spomenika koji simbolizuju borbu za slobodu, veoma je opasno. Ističemo i da Memorijalni kompleks „Boško Buha“ ima tradiciju i potencijal da se razvija kao centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti.

Memorijalni kompleks Boško Buha Foto:Jelica Jovanović

Ovo izuzetno mesto, takođe je deo jedne šire kulturne i prirodne celine koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa. Pozivamo Vladu Republike Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks „Boško Buha“ i uloži sredstva da se on obnovi“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, pre pet dana Društvo konzervatora Srbije uputilo je pismo nadležnim institucijama sa apelom da hitno reaguju i zaustave proces javnog licitiranja i prodaju zemljišta i objekata Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja, a koji su bili zakazani za 28. januar 2022. godine.

Bonus video – Jovićević: NIN-ova nagrada najprestižnija, zato i pokreće polemike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare