Autor:Daliborka Đurić

Sekcija za tekstil i savremeno odevanje, TISO- ULUPUDS, u saradnji sa Manakovom kućom organizuje izložbu ”3. Prenesi dalje…”, biće otvorena u četvrtak, 7. marta u 19 časova, u Manakovoj kući u Beogradu.

Na izložbi učestvuje 40 umetnika, od kojih je pet studenata umetničkih fakulteta. Postavka predstavlja jedinstven doživljaj prošlosti i sadašnjosti kroz odevne, dekorativne i upotrebne tekstilne eksponate.

Autor:Stanislava Sinđelić

Naziv, mesto izlaganja i cilj izložbe daju mogućnost autorima da za inspiraciju koriste vekove stvaranja nepoznatih autora narodne umetnosti, simbole, heraldiku, ornamente, običaje, mitove i bajke autentične za ovo podneblje, prevodeći ih u nove forme i modele kulturnog nasleđa. Veza sa prošlošću se na ovoj izložbi vizualizuje u njenoj suštini i pretvara u savremeni izraz identiteta i pojavnosti.

Sama postavka deluje u okviru više medija i umetničkih praksi… tu su video radovi, teglice i flašice sa ekstraktima za prirodno bojenje tkanina, digitalno štampane tkanine kompjuterski obrađenih dezena, laserski sečene tkanine, inovativni pristupi realizaciji i predstavljanju aksesoara itd. Izloženi eksponati predstavljaju unikate sa jasno izraženom likovnom i funkcionalnom komponentom.

Autor:Velibor Antonijević

Svaki posetilac izložbe naći će se pred mnoštvom svežih i kreativnih ideja, slobodnih od dogmi i bilo kakvih pravila, ali sa vidljivim asocijativnim prisustvom naše bogate baštine.

Autor: Dragan Smiljanić

Bonus video: Izložba „Priroda i jezik“: Kako komuniciraju insekti, šta pokazuje govor tela konja, vuka…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar