Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO/Supplied by LMK / Landmark / Shamley Productions / AFP / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / © Horizon Pictures / Columbia / AFP / Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / DISNEY / Entertainment Pictures / Profimedia

"Pre nego što počnem neki svoj film, gledam da uvek iznajmim film Džona Forda, jednostavno zato što me inspiriše. On je kao klasični slikar, njemu je važan i ram, a ne samo ono što je u njemu", rekao je u jednom intervjuu Stiven Spilberg, govoreći o uticajima na njegov rad. Otud ne čudi što se na njegovoj listi 20 omiljenih filmova našli i Fordovi "Tragači", a na njoj su, pored klasika različitih žanrova, i ostvarenja reditelja njegove generacije, pa i onih koji su se pojavili kada je već snimio neka od svojih najboljih dela.

Priredio: Matija Jovandić

Stivena Spilberga mnogi smatraju jednim od pionira „nove ere Holivuda“ i jednim od najboljih reditelja svih vremena. Filmove snima više od pola decenije i dvostruki je dobitnik Oskara za najboljeg reditelja. „Bili oni uspešni ili propali, ponosan sam na sve jedan film koji sam režirao“, kaže Spilberg. Sada očekuje premijeru svoje verzije „Priče sa Zapadne strane“, rimejka čuvenog mjuzikla Roberta Vajza i Džeroma Robinsa iz 1961. godine, a priprema film zasnovan na svom odrastanju u Arizoni.

Krećući se između naučne fantastike, fantazije, trilera i drame, ovaj reditelj prvi je primenio neke od filmskih tehnika koje su postale njegov zaštitni znak, a danas su pravilo u sedmoj umetnosti. I dok je sa jedne strane nastojao da gleda unapred u svojim potragama za savršenstvom, sa druge se nikada nije ustezao da oda počast onima koji su uticali na njegove kreativne vizije, piše magazin „Far aut“.

Na listi filmova koji su ga nadahnjivali su ostvarenja nastajala i neku deceniju pre nego što je rođen, pa sve do druge decenije novog veka. A zanimljiva je i žanrovska različitost u njegovom izboru.

I dok se mnogi spore oko toga koji film Stenlija Kjubrika je najbolji, Spilberg nema takvu dilemu. U razgovoru sa svojim kolegom Majklom Aptedom, Spilberg je briljantnost „Odiseje u svemiru 2001“ uporedio sa religijskim iskustvom.

„Još osećam adrenalin kada ga gledam kao onda kada sam ga video prvi put“, rekao je tada reditelj „Bliskog susreta treće vrste“ i „E. T. vanzemaljca“.

Tokom karijere, Spilberg je odao počast i Dejvidu Linu i njegovim radovima, navodeći da su oni imali velikog uticaja na njegove filmove.

‘Lorens od Arabije’ bio je film koji me je poslao na put. Taj film vidim kao veliko čudo. Jednostavno me je poneo. Upravo su me male stvari i detalji podstakli da poželim da znam kako se prave filmovi. Lin je bio u stanju da ispriča tako male priče, intimne portrete i on bi vas učinio jednako osetljivim i bliskim životu kakav je T. F. Lorens živeo i preživeo“, kazao je Spilberg.

Njegova lista se, hronološki, proteže od „Kapetana Hrabrosti“ (1937) Viktora Fleminga do „Čuvara galaksije“ (2014) Džejmsa Gana.

SPILBERGOVA LISTA 20 OMILJENIH FILMOVA

1. Divan život (1946) – Frenk Kapra

2. Kum (1972) – Frensis Ford Kopola

3. Fantazija (1940) – Volt Dizni

4. Momak zvani Džo (1943) – Viktor Fleming

5. Čuvari galaksije (2014) – Džejms Gan

6. Rat svetova (1953) – Bajron Haskin

7. Psiho (1960) – Alfred Hičkok

8. Odiseja u svemiru 2001 (1968) – Stenli Kjubrik

9. Lorens od Arabije (1962) – Dejvid Lin

10. Nedodirljivi (2011) – Olivije Nakaš i Erik Toledano

11. Mračni vitez (2008) – Kristofer Nolan

12. 400 udaraca (1959) – Fransoa Trifo

13. Američka noć (1973) – Fransoa Trifo

14. Građanin Kejn (1941) – Orson Vels

15. Kapetan Hrabrost (1937) – Viktor Fleming

16. Najbolje godine naših života (1946) – Vilijam Vajler

17. Tragači (1956) – Džon Ford

18. Tutsi (1982) – Sidni Polak

19. Sedam samuraja (1954) – Akira Kurosava

20. Dambo (1941) – Volt Dizni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar