Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sledeće godine grad pored Morave obeležava nekoliko velikih jubileja: 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 75 od osnivanja industrijskog giganta kompanije „Sloboda“, 75 Međuopštinskog istorijskog Arhiva, šest decenija Disovog proleća, 50 godina časopisa „Gradac“ i 30 Međunarodnog simpozijuma „Umetnost i papir“.

Čačak je grad bogatog istorijskog i umetničkog nasleđa, industrijske baštine i izvorne narodne tradicije, značajne savremene umetničke scene i vizuelne kulture, koju želi da kao Prestonica kulture Srbije prezentuje na savremen i nov način, kaže za Nova.rs kustos UG „Nadežda Petrović„, Predrag Živković.

Prema njegovim rečima, u 2023. godini grad pored Morave obeležava nekoliko velikih jubileja u vezi sa izuzetno značajnim ličnostima i javnim ustanovama: 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 75 od osnivanja industrijskog giganta Kompanije „Sloboda“, 75 Međuopštinskog istorijskog Arhiva, šest decenija Disovog proleća, 50 godina časopisa „Gradac“ i 30 Međunarodnog simpozijuma „Umetnost i papir“.

#related-news_1

„Želimo da u godini Prestonice kulture Srbije ove jubileje na poseban način naglasimo, jer su obeležili i u velikoj meri odredili identitet i kulturu ne samo Čačka, već i većeg dela Srbije. Smatramo da se interakcijom lokalnih ustanova kulture kroz ovaj projekat otvara mogućnost novih vidova saradnje sa ustanovama kulture i turističkim organizacijama gradova koji gravitiraju čačanskom području, što bi omogućilo bolju valorizaciju i prezentaciju materijalne i nematerijalne kulturne baštine celokupne regije“, navodi naš sagovornik.

“Čačanska rodna” – kreativni je moto projekta sa kojim je Čačak dobio titulu Prestonica kulture Srbije 2023. objašnjava on. Slogan je, navodi dalje, inspirisan imenom sortimenta šljive koja je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod, prirodni i naučni resurs nastao u Institutu za voćarstvo osnovanom 1946. godine.

Kroz ovaj moto predočena je ideja celog projekta – vizija Čačka kao vekovnog plodnog/rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma, sporta, ukazuje Živković.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Iz ovog ‘rodnog’ tla razvila se bogata kulturna baština, kao i raznovrsno savremeno stvaralaštvo, a razvija se i vizija Grada praćena kroz prizmu „plodnog tla“ kao „rasadnika“ znamenitih i značajnih ličnosti koji su ostavili trag ili sada delaju na „čačanskim rodnim poljima“ duhovnosti, istorije, politike, umetnosti, poljoprivrede i sporta, u svim oblastima stvaranja, nauci, kulturi ili privredi, neprestano tražeći mogućnost za unapređenje znanja i iskazivanje kreativnosti. Idejni koncept bazira se na vrednostima koje čine ljudi Čačka koji su kroz istoriju formirali kulturni profil grada, mnogobrojnim ličnostima koje su rođenjem, životom i stvaranjem vezane za Čačak, afirmisane kroz sopstveni rad, uspehe i priznanja u zemlji i inostranstvu, ličnostima koje su artikulisane kroz delatnost ustanova kulture koje se po njima zovu, manifestacijama osnovanih u njihovu čast, kao i drugim vrstama organizacija koje u svojoj fizionomiji i svojim aktivnostima kontinuirano doprinose kulturnoj i turističkoj ponudi, popularizaciji baštine i prirodnih resursa“, naglasio je Živković.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U fokusu našeg predloga nalaze se savremeni stvaraoci koji aktivno učestvuju u recentnoj kulturnoj produkciji stvarajući i unapređujući svoje kapacitete, otvarajući se prema svojim sugrađanima, ali i svetu, posebno ka neposrednom regionalnom okruženju, objašnjava naš sagovornik.

„Želja nam je da, koristeći sve potencijale, stvaranjem interaktivnog umreženog kruga doprinesemo novim vidovima umetničkog stvaranja i podstaknemo savremenu produkciju i njenu prezentaciju u novim oblicima koje nam savremeno vreme i budućnost nude i nalažu.
Kreativni moto (slogan) dalje se razrađuje kroz četiri podteme (Na Slobodi, Na Moravi, Na raskršću, Na kaldrmi) koje zajedno tvore celinu sublimišući kulturni profil Grada. Svaka od njih na osoben način prikazuje najvažnije elemente tekuće kulturne produkcije, ali i bogatstvo nacionalne i zavičajne baštine koja se neguje, iznova vrednuje i neprestano osavremenjava delatnošću mnogobrojnih ustanova kulture, udruženja, amaterskih društava, radom umetnika, stvaralaca, kao i uključivanjem građana Čačka u celokupni koncept planiranja i realizacije Prestonice kulture Srbije“, istakao je Živković.

Prema njegovim rečima, program je koncipiran u oblastima kulturne, umetničke i šire turističke ponude u okviru kojih se na kreativan način sagledavaju svi potencijali lokalnog okruženja: prirodni resursi, privreda, sport, poljoprivreda i drugo. Konceptom želimo da pokažemo da je kultura javni interes svih građana i da se zasniva na savremenoj produkciji i prezentaciji, participaciji, intersektorskoj i interesornoj saradnji, umrežavanju i korišćenju ljudskih, prirodnih i infrastrukturnih resursa.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„U godini kada je Čačak nosilac titule Prestonice kulture Srbije program će se realizovati u okviru četiri podteme, odnosno četiri programska segmenta, koncipirana u vidu četiri godišnja doba, koje se predstavljaju u svojoj jedinstvenosti/posebnosti, ali i univerzalnim vrednostima svojstvenim Gradu koji se ubrzano razvija. Na Slobodi predstavlja zimski tematski segment koji u sebi sažima slobodarski duh građana Čačka od vremena borbi za oslobođenje Srbije od pre više od 200 godina do današnjeg vremena, kao i načine iskazivanja motiva slobode u umetničkom izrazu nekadašnjih, ali i današnjih generacija. Ova podtema i slogan duboko su vezani i za Kompaniju „Sloboda“, industrijskog giganta i finansijsku žilu kucavicu, koja je decenijama uticala na razvoj Grada i život njegovih građana u svakom smislu.

Na raskršću podrazumeva prolećni tematski segment koji se bavi strateškim položajem Čačka kao važne saobraćajne raskrsnice nekada i sada, što dovodi do susreta i kontakata pojedinaca, grupa, uticaja, stilova i kulturnih obrazaca.

Na Moravi je letnja tema koja ističe značaj Zapadne Morave kao reke koja daje život i plodnost ovom kraju, od Ovčar Banje pa nizvodno do kraljevačkog atara, istovremeno bivajući inspiracija, večiti zavičaj onima koji su je upoznali i zavoleli i ogromna čežnja onima koju su iz raznih razloga morali da je napuste. Na kaldrmi je jesenja podtema koja objedinjuje mnogobrojne elemente urbane kulture, aktivnosti i kulturne baštine nastalih od vremena intenzivne modernizacije naselja, do novih tendencija urbane kulture i interesovanja mladih.
Na sceni (Izdvojeni događaji: ceremonija otvaranja, veliki letnji koncert i završni događaj zatvaranja)“, pojasnio je kustos Umetničke galerije.

Želja nam je da kao nosioci titule prve Prestonice kulture Srbije razvijamo evropske vrednosti kroz nove vidove saradnje i umrežavanja, napominje Živković.
Zbog toga želimo da u okviru brojnih projekata koji se budu realizovali – od početnog događaja otvaranja, preko četiri teme koje prate godišnja doba, pa do završnog zatvaranja, produžimo ovaj evropski duh koji Novi Sad donosi i otvorimo vrata saradnje, promocije i edukacije prema tom gradu i svim drugim partnerima koji su bili deo ovog velikog evropskog projekta, naglašava.

„U tom smislu želimo da unapredimo interesornu saradnju koja bi aktivirala saradnje na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, usmerenu na zajedničko prepoznavanje sličnih potreba i rešenja kod partnera i saradnika iz drugih sredina“, navodi on.

Glavni ifrastrukturni projekti vezani su za revitalizaciju starog gradskog jezgra lociranog oko crkve Vaznesenja Gospodnjeg, spomenika kulture od velikog značaja oko koga bi se formirao muzejski kompleks koji bi činio nezaobilaznu kulturnu tačku kako za posetioce grada Čačka, tako i za sve njegove građane, navodi dalje naš sagovornik.

Kada su infrastrukturni projekti u pitanju planiran je završetak radova na rekonstrukciji zgrade Okružnog načelstva u kojoj su smešteni Narodni muzej i Međuopštinski istorijski Arhiv.
„Takođe, očekujemo završne radove na realizaciji parternog uređenja u kompleksu dvorišta Narodnog muzeja sa lapidarijum, Konakom gospodara Jovana Obrenovića i novom istorijskom postavkom, letnjom scenom, etno-objektima i suvenirnicom“, istakao je on.

U planu je i osnivanje Muzeja košarke (rekonstrukcija Sokolskog doma kao novog muzejskog prostora), revitalizacija „Virerove kuće”, stare gradske etno-kuće (stara zgrada Biblioteke koja se nalazi u blizini Narodnog muzeja), rekonstrukcija i opremanje zgrade u Ulici Cara Dušana 8 (sada zgrada Policijske uprave Čačak) za potrebe Stalne postavke i depoa za adekvatan smeštaj zbirke Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, parterno uređenje prostorne celine koju čine objekat Parohijskog doma, Osnovnog suda, PU Čačak i Umetničke galerije „Nadežda Petrović” sa izgradnjom amfiteatra za programe na otvorenom, najavljuje Živković.

„Takođe, predviđeno je postavljanje skulpture Olge Jevrić i parterno uređenje Gradskog bedema na šetalištu pored Morave, opremanje letnje scene sa amfiteatrom u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, kao i prostor za kreativni rad mladih iz NTP (Naučno-tehnološki park Čačak) kao potpora IT sektora za realizaciju ideja iz ovih oblasti (izrada softvera i aplikacija za prezentaciju i praćenje kulturnih događaja i aktivno učešće publike u participativnim programima)“, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar