Foto: Institutu Servantes

"Antifašistički školski priručnik", remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera, biće predstavljen na velikoj izložbi koja će uutorak, 12. septembra u 18.30, biti otvorena u Institutu Servantes u Beogradu.

Ovaj priručnik predstavljao je inicijativu službi propagande Druge republike u borbi protiv nepismenosti republikanskih vojnika. To naizgled jednostavno sredstvo namenjeno učenju čitanja i aritmetike tokom Španskog građanskog rata, Digitalna biblioteka Evropske Unije (Europeana) uvrstila je među najznačajnija dela španske umetnosti.

Foto:

Zahvaljujući skorašnjem pronalasku kutije s 2.200 Rojterovih neobjavljenih negativa možemo da se upoznamo s fotografijama koje su služile za izradu fotomontaža „Antifašističkog školskog priručnika“. Zajedno s negativima i fotografijama na kojima su fotomontaže zasnovane, priručnik je prvi put izložen javnosti u Madridu, sve do aprila ove godine, nakon čega stiže u Beograd.

Nacrt prvog izdanja „Antifašističkog školskog priručnika“, objavljenog u tiražu od 25.000 primeraka, izradio je Maurisio Amster (1907–1980) koristeći fotografije Hosea Vala del Omara i Hosea Kalandina.
Drugo izdanje, čiji je tiraž iznosio 100.000 primeraka, sadržalo je vežbanku i aritmetički priručnik koje je takođe sačinio Amster. S prijateljem Valterom Rojterom (1906–2005) napravio je nove, upotpunjene fotomontaže i promenio tip slova.

Maurisio Amster ubrajao se među najistaknutije grafičke dizajnere u Španiji tokom tridesetih godina XX veka. Valter Rojter takođe spada među ključne fotografe Španskog građanskog rata iako je njegov rad iščezao 1939. godine.

Posle pobede frankista, autori priručnika odlaze u egzil zajedno sa stotinama hiljada španskih republikanaca: Valter Rojter započinje karijeru u Meksiku fotografijama dokumentujući istoriju te zemlje, a Maurisio Amster nastavlja da radi kao grafički dizajner u Čileu u oblasti likovnog uređenja knjiga i izdavaštva.

Kustosi ove izložbe su Mišel Lefevr, Huan Manuel Bonet i Aku Estebarans Otvaranje će pratiti razgovor sa kustoskim timom na španskom jeziku, sa prevodom na srpski.

Tokom trajanja izložbe Institut Servantes u Beogradu organizovaće bogat prateći program. Besplatna stručna vođenja na srpskom jeziku biće održana 23. septembra, 7. i 21. oktobra, sa početkom u 12 časova.

Foto: Institutu Servantes

U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, 2. i 3. oktobra biće organizovan filmski ciklus „Španski građanski rat na filmu“, tokom kojeg će biti prikazana dva jugoslovenska dokumentarna filma („Povratak u Španiju“, „Španija naše mladosti“), kao i dva igrana filma čija se radnja odvija tokom ratnih godina („Belle Epoque“, „Za kim zvona zvone“).

Okrugli sto pod nazivom „Jugoslovenski dobrovoljci u odbrani Španske republike 1936-1939.“održaće se 19. oktobra u Svečanoj sali Instituta Servantes, sa početkom u 19 časova. Organizovan u saradnji sa Udruženjem Španski borci 1936-1939, ovaj događaj poslužiće kao mesto susreta istoričara, hispanista i sociologa, kao i potomaka jugoslovenskih dobrovoljaca koji su se borili u građanskom ratu. Ulaz je slobodan.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar