Spajk Li. Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

"Pomislili biste i ponadali biste se da će 30 i kusur jeb***** godina kasnije crne ljude prestati da love kao životinje", kazao je američki reditelj Spajk Li, predsednik žirija na Kanskom festivalu.

Poziv nekonvencionalnom reditelju Spajku Liju da predsedava žirijem na festivalu u Kanu mnogima je došla kao iznenađenje. Filmski kritičari ocenili su da će reditelj filmova poput „Učini pravu stvar“ (Do the Right Thing, 1989), preko „Mo’ Better Blues“ (1990) i „Malkolm X“ (1992), pa do prošlogodišnjeg „Da 5 Bloods“ i dokumentaraca o Majklu Džeksonu i „Američke utopije Dejvida Birna“, uneti „neophodnu mešavinu kontroverzi i zabave“.

Predsednik žirija, angažovani reditelj koga pojedini mediji nazivaju „gospodarom nereda“, već prvog dana se na konferenciji za štampu u Kanu potrudio da skrene pažnju na neke od društvenih tema koje možda nemaju veze sa filmom, ali imaju sa svetom u kom filmovi nastaju, govoreći o rasizmu, represiji protiv ranjivih grupa i zajednica i populističkoj politici kakvu vode svetski lideri.

„Učini pravu stvar“ nastao pre više od 30 godina i dalje je, nažalost, aktuelan, ocenio je Li, upitan za film kojim je stekao svetsku slavu, a u njemu je scena u kom crnog mladića, Rejdio Rahima, ubija policija.

„Taj film napisao sam i snimio 1988. Kada vidim brata Erika Gardnera, kada vidite kralja Džordža Flojda, ubijene, linčovane, pomislim na Rejdio Rahima. Pomislili biste i ponadali biste se da će 30 i kusur jeb***** godina kasnije crne ljude prestati da love kao životinje. Tako da, drago mi je što sam ovde“, kazao je Li, koji se na konfenciji za medije prvog dana pojavio sa kačketom sa ispisanim brojem 1619, što se smatra godinom kada je prvi brod sa robovima stigao u tadašnju Ameriku.

Spajk Li Spike Lee
Spajk Li Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Li je, inače, prošle godine snimio i kratki film „Tri brata: Rejdio Rahim, Erik Garner i Džordž Flojd“, u kom izvlači paralele između ubistva lika iz svog filma, Erika Garnera, kog je 2014. godine u Njujorku ubio policajac, i Džordža Flojda, čije brutalno ubistvo je dovelo do protesta i pokreta „Crni životi su važni“.

Upitan za anti-LGBT zakone u Džordžiji, reditelj je odgovor proširio i preneo na teren političkog populizma u svetu, usmeravajući se na Donalda Trampa, Vladimira Putina i brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

„Ovaj svet vode gangsteri – Agent Orindž (Tramp), onaj tip iz Brazila (Bolsonaro) i Putin. Oni su gangsteri i oni će uraditi ono što žele da urade. Oni nemaju ni morala ni skrupula. I moramo da govorimo protiv gangstera poput njih“, rekao je Li, a preneli svetski mediji.

Spajk Li prvi je crni reditelj na čelu žirija u istoriji Kanskog festivala, a u ovom telu je na 78. festivalskom izdanju većinu čine žene. U žiriju sa predstavnicima sa pet kontinenata pored Lija su i francusko-senegalska rediteljka Mati Diop, južnokorejski glumac Song Kang-Ho, kanadsko-francuska kantautorka Milen Farmer i glumac Tahar Rahim, njegova koleginica Megi Džilenhol i filmadžije Kleber Mendosa Filiju, Džesika Hausner i Melani Loran.

Megi Džilenhol: Žene filmove prave drugačije

Upitana za to što je prvi put više žena nego muških predstavnika u žiriju, glumica Megi Džilenhol ocenila je to jako važnim.

Megi Dzilenhol
Megi Džilenhol Foto:Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

„Mislim da kao žene, kada slušamo sebe i zaista izražavaju ono što nose, čak i u kulturama veoma, veoma naklonjenim muškarcima, i filmove pravimo drugačije, drugačije pričamo priče“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar