Paolo Sorentino Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Skoro dve godine nakon povratka u Napulj kako bi snimio film „Božja ruka“, Paolo Sorentino se vraća u svoj rodni grad zbog novog ostvarenja!

Još neimenovani film govori o ženi po imenu Partenope „koja nosi ime svog grada, ali nije ni sirena ni mit“, otkrio je oskarovac za “Varajeti”.

U grčkoj mitologiji, Partenopa je ime sirene koja se, pošto nije uspela da namami Odiseja svojim pesmama, bacila u more i udavila. Njeno telo je odneto na kamenu osnovu na kojoj leži Napulj. Napolitanci u Italiji su takođe poznati kao „Partenopejci“. Snimanje novog Sorentinovog filma trebalo bi da počne krajem juna u Napulju i na ostrvu Kapri.

Slavni reditelj je ekskluzivno otkrio za „Varajeti“:

– Život Partenope oličava trajanje ljudske egzistencije: bezbrižnost i nestanak mladosti, lepota i njene neumoljive permutacije, besmislene i nemoguće ljubavi, vrtoglava strast, noćni poljupci na Kapriju, bljesak radosti i uporne patnje, završeci i novi počeci… Zajedno sa mnoštvom drugih likova: voljeni muškarci i žene, njihovi talasi melanholije i razočaranja, nestrpljenje i očaj – priča Sorentino.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ističe da sve ovo prati protok vremena, „taj najverniji drug“…

– Takođe, tu je Napulj, koji šarmira i očarava, koji viče i smeje se i koji zna kako da te povredi – zaključuje Sorentino.

Glavnu glumačku ekipu novog Sorentinovog filma – bez naznaka ko igra koju ulogu – čini Luisa Ranijeri, koja je igrala emotivno uznemirenu tetku Patriciju u „Božjoj ruci“; Silvio Orlando, koji je igrao kardinala Vojela u „Mladom papi“; Stefania Sandreli, koja je bila muza Bernarda Bertolučija i koja je glumila u nizu italijanskih filmova; zatim Izabela Ferari („Velika lepota”); Alfonso Santagata („Gomora“ Matea Garonea); Silvia Degrandi („Doc“, „Petra“).

Sorentinijevo ostvarenje biće njegov 10. dugometražni film.

Autor je svoju karijeru započeo u Napulju sa “L’uomo in Più” (“One Man Up”), dramom sa dvostrukim zapletom u kojoj Toni Serviljo igra ostarelog pevača. Serviljo je tada postao njegova muška muza, takođe glumeći u „Posledicama ljubavi“ (2004) i „Il Divo“ (2008) i Sorentinovom međunarodnom dobitniku Oskara 2013. „Velika lepota“, ljubavnom pismu Rimu u kome Serviljo igra romanopisca-novinara.

Toni Serviljo Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Njegov novi film izgleda kao ljubavno pismo Napulju sa ženskom protagonistkinjom, piše „Varajeti“.

Nakon Sorentinovog prodora u TV serije sa “Mladim papom“ i „Novim papom“, koje su izazvale međunarodnu popularnost, slavni reditelj je bio na ivici da snimi svoj prvi holivudski film, ali pandemija je stala na put. „Božja ruka“, Netfliksovo ostvarenje objavljeno u novembru 2021. godine, osvojilo je dve nagrade u Veneciji, čime je ojačao Sorentinov status kao najboljeg reditelja u Italiji.

Bonus video: Mikelsen sa fanovima u Sarajevu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar