Sonja Vukićević i Puriša Đorđević
Sonja Vukićević i Puriša Đorđević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Zoran Lončarević

Napustila nas je samo njegova arhitektura tela, kaže za Nova.rs Sonja Vukićević, legenda baletske umetnosti povodom smrti reditelja Puriše Đorđevića.

Slavna umetnica je imala prilike da bude deo njegovog filma „Tango je tužna misao koja se pleše“. I ne samo ona, nego i njena ćerka Hristina Popović koja je tada bila u osnovnoj školi.

– On je gledao sve pozorišne predstave pa tako i „Nojevu barku“ Nade Kokotović. I tu me je video gde igram suštinski deo istorije Jugoslavije, i onda je tražio da celu sekvencu odigram u tom filmu sa drugačijom scenografijom ali je insistirao da to bude isto onako kao što sma uradila u predstavi. A moj Hristinko se verovatno tada zaljubila u film iako nije prvi put bilo da igra. Obožavala ga je, našli su nešto zajedničko, vozila je rolšule, ubacivao ju je u kadrove, sporazumeli su se. Puriša je imao osećaj za ljude koji imaju talenat – priča nam Vukićević, i dodaje:

– Pogled na njegova filmska dela koja do savršenstva govore o trenutku kada su nastajala, ostaće večno za buduće generacije. Jer, i njegov dar je večan.

Mladomir Puriša Đorđević, autor kultnih ostvarenja naše kinematografije kao što su filmovi „San“, „Jutro“, „Podne“, „Trener“, preminuo je danas posle kratke i teške bolesti u 98. godini u Beogradu.

Bonus video: Ivan Ivanović i Branko Rosić o Mileni Dravić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar