Gavrilo Princip Foto: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Otvaranje dokumentarne izložbe dr Miloša Vojinovića "Gavrilo Princip i Mlada Bosna" i predstavljanje knjige Vladana Čalije "Sarajevski atentat – zapažanja" iz edicije "Srbija 1914-1918" u izdanju IK Prometej i RTS Izdavaštva biće održano 6. novembra u 13 časova u RTS klubu.

Ovom prilikom govoriće Miloš Vojinović, Vladan Čalija i Zoran Kolundžija, a pozdravnu reč daće urednica u RTS izdavaštvu, Biljana Bošnjak Draganović.

Izložba je prvi pokušaj da se na jednom mestu predstavi sveobuhvatno fotografsko svedočanstvo povezano sa Gavrilom Principom i Sarajevskim atentatom. Ova izložba ne predstavlja samo arhivistički poduhvat, već analizom svih sačuvanih fotografija autori pokušavaju da ponude odgovore na nekoliko pitanja: U kojim okolnostima su nastajale fotografije? Kako su nastajale i zarad kakvih potreba? Šta nam govori izuzetna potreba da se „vidi“ Princip? Da li fotografije dopunjavaju ili opovrgavaju postojeća znanja nastala na osnovu pisanih izvora?

Fotopromo

– U trenutku kada je Gavrilo Princip povukao obarač, Mlada Bosna je zauvek napustila anonimnost. Grupa bosansko-hercegovačkih anti-habzburški raspoloženih đaka i studenata postala je objekat znatiželje o kojem su, usled nesagledivih posledica njihovog čina, mnogi želeli da znaju sve što se znati može. Događaji iz Sarajeva nezaobilazni su sastojak svake istorije Balkana, Evrope i sveta u 20. veku. Pored toga, fotografije povezane sa atentatom – bilo da se radi o fotografijama atentatora ili onima nastalim tog sudbonosnog dana – stekle su snažno mesto u istorijskoj svesti. Prolaskom vremena one ne gube na značaju. Štaviše, izgleda kao da postaju važnije – objašnjava Miloš Vojinović, autor izložbe.

Izložba se može pogledati do 20. novembra u RTS Klubu, radnim danima od 11 do 19 časova, subotom od 11 do 15 časova.

U ediciji „Srbija 1914-1918“ izdavačka kuća Prometej i RTS izdavaštvo objavili su do sada 10 kola od po 10 knjiga. U ovogodišnjem kolu objavljena je knjiga Vladana Čalije „Sarajevski atentat zapažanja“.

– Veoma je zanimljivo šta je sve uočio i obrazložio ovaj mladi čovek o događaju istraživanom i opisivanom od strane stotina istraživača – poručuju iz RTS.

Kroz ovu knjigu, autor obrađuje deo od pitanja koja su vezana za Sarajevski atentat, a time i „Mladu Bosnu“.

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar