Izložba Dušana Đorđevića Foto: Dušan Đorđević

Dve izložbe fotografija Dušana Đorđevića, "Memento Mori" i "SIV I – Vremenska kapsula", biće postavljene u Bioskopu Balkan od 20. maja do 3. juna, u okviru manifestacije Belgrade Photo Month.

Izložba „Memento Mori“ predstavlja svojevrstan omaž memento mori pravcu u renesansnom slikarstvu. Smrt je u zaboravu, čovek je mrtav kad ga se više niko ne seća. U Bioskopu Balkan će uz fotografije biti predstavljeno i specijalno „dummy“ izdanje knjige.

Fotografije sa izložbe „SIV I – Vremenska kapsula“, bave se vremenskim kapsulama, istorijskim skrovištima u kojima su pohranjeni predmeti ili informacije od značaja, u cilju uspostavljanja komunikacije sa budućim generacijama. Najčešće su to male metalne kutije zakopane Ili sklonjene da bi bile otvorene ili prikazane mnogo godina kasnije.

Izložba Dušana Đorđevića – SIV TIME CAPSULE Foto: Dušan Đorđević

Mnoge kapsule su zakopane kako bi se obeležili istorijski događaji ili su uzidane u temelje značajnih zgrada ili čak poslate u svemir. Kapsule bi trebalo da budu otvorene zakazanog dana u dalekoj budućnosti. Svrha vremenskih kapsula je da pomognu boljem razumevanju sveta jednog minulog vremena. Fotografije koje će biti predstavljene u Bioskopu Balkan su deo veće izložbe i knjige o Saveznom izvršnom veću.

Dušan Đorđević je rođen 1966. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za fotografiju, filmsku i TV kameru. Profesionalno iskustvo je stekao u Kopenhagenu. Radio je kao urednik fotografije u brojnim magazinima u zemlji i inostranstvu. Umetničku karijeru stiče izložbama, foto-monografijama, knjigma i projektima iz sfere filma i fotografije.

Izložba Dušana Đorđevića – MEMENTO MORI Foto: Dušan Đorđević

Otvaranje izložbi je zakazano za petak 20. maj, od 19 do 21h.

Bonus video: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar