Slobodna zona
Foto: Promo/Slobodna zona

Filmski festival "Slobodna zona" objavio je juče da je u toku 15. turneja filmova s ovog festivala po Srbiji, koja će trajati do sredine avgusta i obuhvatiti više od 50 gradova i mesta.

Sedam najboljih filmova, po izboru publike i selektora festivala, sa 16. izdanja festivala „Slobodna zona“, održanog od 5. do 10. novembra prošle godine, koje je publika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu imala priliku da pogleda, biće premijerno prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima, a u mnogim mestima festival će gostovati prvi put.

Pored Krupnja, gde je su filmovi sa festivala prikazani prvi put, turneja se trenutno realizuje u Zrenjaninu, Obrenovcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Osečini.

Uskoro kreće u Kanjiži i Jagodini, a u toku leta i publika u ostalim gradovima u Srbiji (Gornji Milanovac, Žabalj, Kruševac, Subotica, Zaječar i mnogi drugi) biće u prilici da uživa u filmovima sa „Slobodne zone“.

Ideja turneje „Slobodne zone“ jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na turneji biće besplatni.

U okviru turneje gledaoci će, pored ostalog, moći da vide film nemački „Undine“, reditelja Kristijana Pecolda, jedan od najgledanijih filmova onlajn dela prošlogodišnjeg festivala.

 

Glavnu ulogu u filmu igra Paula Ber, koja je za istoimenu ulogu u „Undine“ dobila „Srebrnog medveda“ na festivalu u Berlinalu i nagradu Evropske filmske akademije za najbolju glumicu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i dobitnika Nagrade publike „Slobodne zone“, dokumentarni film „U slavu kraljici“ koji govori o četiri šahistkinje iz Gruzije koje donose revoluciju u ženskom šahu širom planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije tokom hladnog rata.

Takođe će se prikazivati politički triler, španski igrani film „Pad kralja“, koji prati priču o Manuelu Lopezu – Vidalu omiljenom političaru u svom regionu.

Na repertoaru ovogodišnje turneje je i iranski film „Jalda, noć za oproštaj“, koji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne.

Drugi dokumentarac koji će publika turneje imati priliku da pogleda jeste optimistični film „Lepši svet“, koji traga za odgovorima na pitanja kako treba da izgleda dobar i uspešan život i da li je drugačiji način života uopšte moguć.

Na sajtu „Slobodne zone“ dostupni su termini i lokacije ove turneje, a informacije će biti blagovremeno dopunjavane i ažurirane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar