Selektorka Branka Pavlović na zatvaranju Slobodne zone Foto:Olivera Inđić

Sedamnaesti filmski festival Slobodna zona svečano je zatvoren sinoć u Domu omladine Beograda dodelom festivalskih priznanja. Za najbolje filmove proglašeni su „Profesor Bahman i njegovi časovi” u međunarodnoj, odnosno “Između dve zore” u regionalnoj selekciji.

Glavna nagrada u Međunarodnoj selekciji pripala je filmu “Profesor Bahman i njegovi časovi” nemačke rediteljke Marije Špet. Kako se navodi u obrazloženju žirija, reč je o filmu koji, prateći godinu dana u jednom nemačkom razredu, postavlja bitna pitanja današnje Evrope, od migracija i multikulturalnosti, preko socijalne pravednosti obrazovnih politika, sve do ideje školske nastave. Žiri ove selekcije činili su Nebojša Slijepčević, Miroljub Stojanović i Jurica Pavičić.

Specijalno priznanje za ovu selekciju pripalo je Izraelki Vanesi Lapi za film “Šper ide u Holivud”, koji kroz formu arhivskog dokumentarca propituje način na koji ljudi fabrikuju i recikliraju vlastite biografije.

Žiri regionalne selekcije Horizonti Balkana ove godine činili su Hana Selimović, Dušan Kasalica i Aliriza Arenliu, a odlučili su da nagradu za najbolji angažovani film dodele turskom reditelju Selmanu Nadžaru za film “Između dve zore”, koji nudi tumačenje pravde i etike podsećajući nas da ne postoji granica u održavanju i čuvanju pozicije moći.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji pripalo je filmu „Čekaj me“ hrvatskog glumca i reditelja Damira Markovine, koji „kroz svoju svakodnevnu dinamiku govori o izazovima života sa onima koje najviše volimo, ali tu ljubav na suptilan način preslikava kako na naša mala društva i države u kojima se snalazimo tako i na nekadašnju državu u kojoj smo živeli”, smatra žiri.”

Domaći film Duga resa, autorski projekat Grupe Škart, osvojio je nagradu publike, nakon više nego uspešne premijere u okviru ovogodišnje Slobodne zone. Nakon dodele nagrada, publici u Domu omladine prikazan je film Spenser Pabla Laraina. Kao i na otvaranju, tako je i završeno veče obeležila istovremena projekcija ovog filma održana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.
Producent filma Vladimir Šojat primio je nagradu u ime reditelja Dragana Protića Prote iz grupe Škart.

Vladimir Šojat prima Nagradu publike Foto: Tanja Drobnjak

Slobodna zona na bis

Kao i prethodnih godina odabrani festivalski favoriti tokom 10. novembra biće još jednom prikazani na festivalu. Tako se već sada u prodaji mogu naći karte za tri dodatne projekcije u DKC-u. Sa početkom u 17 časova biće prikazan film „Balada o beloj kravi”, u 19 časova na programu je film „Spenser”, dok će od 21 čas biti prikazano ostvarenje „Najgora osoba na svetu”.

Nakon toga, najveći deo festivalskog programa biće dostupan širom zemlje od 10. do 20. novembra i filmofilima širom Srbije putem onlajn platforme KinoKauch.

Bonus video: Vanja Ejdus – Vlast prikazuje moralnu izopačenost i gramzivost