Lee Ipi Foto: Stuart Simpson Penguin Random House

Geopoetika je upravo objavila knjigu "Slobodna" - živopisnu, uzbudljivu, duboko emotivnu priču autorke Lee Ipi, koja je postigla neverovatan uspeh nakon objavljivanja na engleskom jeziku.

Knjigom godine proglasili su je Njujorker, Vašington post, Gardijan, Dejli mejl, Spektejtor, Fajnenšel tajms, Tajmsov Književni dodatak, Forin afers, Sandej tajms, a postala je i bestseler nemačkog Cajta. Knjigu je s engleskog jezika preveo Ivan Janković.

Foto: Promo

Lea Ipi je profesorka političke teorije na Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics), poreklom iz Albanije, koja je detinjstvo, sve do kraja srednje škole, provela u Draču pred kraj socijalizma i u vreme postsocijalizma. Britanski časopis Prospekt uvrstio je Leu Ipi među deset vrhunskih svetskih mislilaca.

„Slobodna“ je duhovita i potresna priča koja govori o odrastanju za vreme društvenih preokreta na ovim prostorima. Obojena je autorkinim svežim i okrepljujućim pogledom na odnos između ličnog i političkog i postavlja duboka pitanja o slobodi: „Od čega se ona sastoji?“, „Koji su preduslovi za slobodu?“, „Ko je od nas zaista slobodan?“.

Lee Ipi Foto: Stuart Simpson Penguin Random House

Retko koja knjiga sećanja na privatnu istoriju jedne zemlje i porodice uspe da se ovako direktno i vešto obrati svima: stručnoj i opštoj čitalačkoj publici.

Vedrana Rudan: Rođendansko iznenađenje na Novoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar