Foto: Promo

Slobodan Šijan, Goranka Matić i Simona Čupić učestvovaće u promociji knjige "Kalendar" umetnika Bojana Bema, 27. aprila u 17.30 časova u Galeriji Artget.

Knjiga „Kalendar“ pripada onoj retkoj vrsti umetničkih izdanja – ona je vizuelni dnevnik koji obuhvata izbor od 211 autorskih fotografija slikanih u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine do danas.

Foto: Promo

Sublimacija ideje slikanja života i prostora sa vlastitog prozora novobeogradskog stana postaje uobičajena praksa Bojana Bema poslednjih godina. Fotografske skice na osnovu kojih nastaju slike ili fotografske projekcije poznatog umetnika rezultat su individualne poetike i osobene likovne estetike. Specifična metafizika ovih fotografskih slika koju umetnik neguje u svom radu za čitaoce (gledaoce) knjige otkriva drugačije perspektive slika našeg sveta. Knjiga u boji, na 256 strana, objavljena je ove godine u izdanju Kulturnog centra Beograda. Dizajn je uradila Isidora M. Nikolić.

Foto: Promo

Bojan Bem prisutan je na likovnoj sceni više od pet decenija, tokom kojih je dobio brojne nagrade. Od 1965. izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u brojnim kolekcijama. Dobitnik je „Politikine“ nagrade iz Fonda Vladislav Ribnikar za izložbu „Kadence“ u Likovnoj galeriji KCB-a 2010. godine.

Između ostalog, laureat je i otkupne nagrade Plavog salona u Zadru (1970), nagrade VIII Jesenjeg salona u Banjaluci (1977), Nagrade radničkog saveta na X Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku (1978), Nagrade SIZ kulture Beograda za najbolju izložbu u 1990. godini (1991), te nagrade za izložbu meseca (za izlaganje u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu), Beograd (1991. i 1995), Plakete ULUPUDS-a za stvaralačke uspehe u 1998. godini…

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar