Trinaesto izdanje KROKODIL-ovog književnog festivala pod nazivom "Borders VS Frontiers" svečano počinje večeras u 20 časova, a počasni gosti, slavni britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši, održali su u ranim popodnevnim časovima konferenciju za medije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Književni festival tradicionalno se održava u amfiteatru ispred muzeja Jugoslavije. Njegovo 13. izdanje nazvano je „Borders VS Frontiers“. Glavne zvezde prve večeri uistinu su morali da pređu neke granice da bi nas počastvovaili svojim prisustvom.

„Skromni pisci“, kako su Velš i  Kurejši nazvali sebe na konferenciji za novinare organizovanoj u Jugoslovenskoj kinoteci, stigli su u Beograd. Razgovor je vodila Milena Berić iz Udruženja KROKODIL. ‘Skromni’ je možda previše skroman pridev: Hanif Kurejši i Irvin Velš spadaju u najznačajnije britanske i svetske pisce današnjice!

Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi Irvine Welsh Irvin Vels Vladimir Arsenijevic
Hanif Kurejši, Irvin Velš i Vladimir Arsenijević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kurejši je u Srbiju došao sa sinom. Deluje ozbiljno.

„Počastvovani smo što smo pozvani na festival“, saopštio je.

„I posebno što smo stigli, imajući u vidu okolnosti…“

Velš, romanopisac i povremeni di-džej iz Edinburga, veselo je mahnuo novinarima. Putovanje do Srbije nije mu bilo baš veselo – imao je „birokratsku nedaću“, kako ju je nazvao, zbog PCR testa – sa aerodroma je direktno došao na pres konferenciju.

„Veliki sam obožavalac književnih festivala“, izjavio je Kurejši i dodao:

„Smatram da je veoma značajno razmenjivati knjige, misli i ideje“.

Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi
Hanif Kurejši danas u Jugoslovenskoj Kinoteci Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kruženje ideja, kazao je, posebno je važno i politički korisno u današnje vreme. Usled jačanje desnice u Evropi, neophodno je preko književnosti i razgovora održavati duh levice.

„To je posebno značajno za mlade – zato sam i poveo svog sina sa sobom, da može da se razmeni sa mladima iz Beograda i sazna nešto novo.“

Oba pisca odrasla su tokom tzv. „youth culture“ – kulture mladosti tokom 60-ih godina.

„Irvin i ja smo poslednji naše vrste – razvijali smo se i stvarali u vremenu velikih romana“, rekao je Kurejši. Sada je teže stvarati umetnost, složili su se pisci. „Živimo u eri novih formi. U ‘međuperiodu’, između papira i virtuelne realnosti“, dodao je.

Velš se nadovezao: „Ne mislim da je ovo kraj priča kao takvih. Forma se menja ali ideje ostaju iste“.

Irvine Welsh Irvin Vels
Hanif Kurejši, Irvin Velš Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Fikcija daje teksturu ljudima. Ona nije samo slika stvarnosti, ona je stvara“, saopštio je Kurejši.

„Kada sam bio mlađi, nisam ni slutio da neko mog porekla može da postane pisac, da piše i sebe izdržava pisanjem“, priznao je Kurejši.

Iako su oba pisca zakoračila u sedmu deceniju života, kažu da ih ipak interesuje kako danas mladi žive i pišu.

„Danas je teško pisati fikciju, zbog smrti kulture. Moderne tehnologije i mobilni telefoni su nešto najgore što je moglo da zadesi fikciju. Nemamo više vremena za stvaran život i izgubili smo znatni deo svoje ljudskosti“, odgovorio je Velš.

Irvine Welsh Irvin Vels
Irvin Velš danas u Jugoslovenskoj kinoteci. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U međuvremenu, dok je fokus bio na mladima, Kurejšijev sin, Karlos, koji takođe piše, u tom trenutku čavrljao je i razmenjivao ideje sa Galebom Nikačevićem, koji će večeras zajedno sa Mimom Simić voditi festivalski program. Čeka nas razgovor na čuvenoj KROKODIL-ovoj narandžastoj sofi, kao i čitanje odlomaka iz proznih dela. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a simultani prevod biće obezbeđen.

Kurejši će na otvaranju festivala čitati odlomak iz svog prvog romana „Buda iz predgrađa“, objavljenog 1990. godine. Odlučio se za ovo delo kada je jutros šetao Beogradom.

„Dok sam šetao ulicama primetio sam da nisam video nijednog čoveka koji nije beo. To me je podsetilo na detinjstvo“, rekao je. Kurejši je Englez pakistanskog porekla, i sam je odrastao u belom predgrađu. „Često sam se pitao – šta beli ljudi misle o mom postojanju u njihovom svetu“

Velš će čitati odlomak iz svoje najnovije objavljene knjige „Pantalone mrtvog čoveka“ iz 2018. godine. Uspeo je da napiše čak dve knjige tokom karantina!.

„U knjizi se susrećemo sa likovima koje smo upoznali u mom prvom romanu „Trejnspoting“. Sada su stariji, ali nisu nužno mudriji“, objasnio je.

Krokodil Hanif Kureishi Hanif Kurejsi Irvine Welsh Irvin Vels Vladimir Arsenijevic
Hanif Kurejši, Irvin Velš i Vladimir Arsenijević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pisanje nije vesela rabota, složila su se oba autora.

„Kada biste samo znali koliko je duša smrvljeno u procesu pisanja, više ne biste želeli da pipnete knjigu“, šaljivo je saopštio Kurejši.

„Uvek postoji strah i sramota oko toga ko će pročitati to što pišem“, rekao je Velš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare