Brian Wilson Foto:EPA/CYRIL ZINGARO

Brajan Vilson, jedan od osnivača legendarnog američkog benda Bič Bojs, koji boluje od demencije, stavljen je pod starateljstvo, na zahtev porodice.

Muzičaru koji ima 81 godinu neophodna je pomoć u svakodnevnom životu zbog demencije, koja je u javnosti otkrivena prošle godine. A nakon što je preminula Brajanova supruga Melinda u januaru, Vilsonova porodica je zatražila starateljstvo nad muzičarem.

Brian Wilson Foto:AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Isprva odbivši, tek je sad reagovao losanđeleski Viši sud, odobrivši zahtev u četvrtak.

„Umetnik pati od velikog neurokognitivnog poremećaja i nije sposoban da se brine o sebi“, navodi se u obrazloženju suda, prenela je agencija AP.

Kultna figura američke muzike Brajan Vilson samo je podslednji u nizu slavnih ličnosti za koje je ocenjeno da ne mogu da se sami staraju o sebi i koji su stavljeni pod starateljstvo. Mlada glumica Amanda Bajns čak devet godina bila je pod starateljstvom roditelja, privremeno i muzička legenda Džoni Mičel, kad je oolela od aneurizme, pa kratko i pop zvezda Britni Spirs.

Starateljstvo nad Brajanom Vilsonom, koji ima čak sedmoro dece, zajednički će sprovoditi njegova agentkinja Džin Sivers i menadžerka Li En Hard.

Genije, Šubert, Maler 20. veka bili su samo neki od opisa koji su se tokom višedecenijeske karijere vezivali uz ime Brajana Vilsona. I to od kad je pre više od 60 godina s braćom Denisom i Karlom, rođakom Majkom Lavom i prijateljem Alom Žardinom osnovao grupu Bič bojs (Beach Boys) u Kaliforniji.

Upravo je Vilson autor nekih od najvećih i najvoljenijih hitova američke pop kulture, među kojima su „Surfin’ U.S.A.“, „Good Vibrations“, „God Only Knows“, „California Girls“ i „I Get Around“. Bič bojsi su, zahvaljujući njemu, kao autoru, pevaču i producentu postali jedan od komercijalno najuspešnijih američkih sastava svih vremena, čiji su albumi prodati u tiražu od preko stotinu miliona primeraka.

Međutim, uz genijalnost za Vilsona se najčešće vezivala i još jedna reč – prokletstvo. Od 21. godine muzičar je patio od teških psihičkih problema. Tolikih da je svojevremeno gotovo osam godina proveo „pod ključem“ specijaliste koji mu je pomagao da se izbori sa zavisnošću od narkotika, alkohola… Patio je Vilson i od halucinacija, pa i prekomerne težine.

Ti prvi nagoveštaji psihičkih poremećaja desili su se pre više od šeset decenija, da bi pre tačno 60 godina doživeo napad panike. Prekinuo je tada turneju benda Bič bojs, i koncentrisao se na pisanje, što je dovelo do stvaranja jednog od kamena-temeljaca američke muzike – albuma „Pet Sounds“, koji je objavljen 1966. godine.

I dok je pre šezdesetak godina, bar u medijima, vladalo rivalstvo između Bič bojsa i Bitlsa Džon Lenon je tada izjavio da je „Pet Sounds“ jedan od najboljih albuma svih vremena. Međutim, taj album bio je poput „omče oko vrata“ Brajanu Vilsonu. Upada u depresiju želeći da iznedri iz sebe još jedno remek-delo, psihodelični konceptualni album „Smile“. I umesto da bude objavljen, stavljen je ad-akta. Objavljen je tek 2004, a u međuvremenu Vilsonu dijagnostikovana šizofrenija, manična depresija, potom se jedan od braće – Denis, pod dejstvom alkohola, davi u okeanu, a posle petnaestak godina Karl umire od raka pluća.

Brian Wilson Foto:EPA/JOSE COELHO

Muzičara je, po sopstvenom priznanju, spasila Melinda koju je upoznao 1985. godine u prodavnici automobila. Oženio ju je 1995. i u zajednici s njom dobio petoro dece.

– Melinda je bila više od moje supruge. Ona je bila moj spasilac – napisao je na svom sajtu, nakon iznenadne smrti Melinde u januaru, Brajan Vilson. I tada se poslednji put oglasio…

Bonus video: Hendriks

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar