Foto:Promo

Nacionalna fondacija za umetničku igru organizuje niz majstorskih kurseva u cilju pripreme učenika profesionalnih baletskih škola iz Srbije za međunarodna takmičenja i audicije, a tokom septembra ugostiće uvažene pedagoge Feliksa Depena i Kristijana Horvata.

Kao nastavak saradnje sa Fondacijom Hulija Boke, u Baletskoj školi Nacionalne fondacije za igru u Kolarčevoj ulici u Beogradu tokom septembra gostuju dva izuzetna pedagoga.

Radionicu savremene igre koja će trajati od 21 – 24. septembra vodiće igrač internacionalne karijere Feliks Depen, dok će majstorski kurs klasičnog baleta od 27. septembra do 2. oktobra voditi čuveni mađarski balet majstor i pedagog Kristijan Horvat.

Foto:Misa Obradovic

Feliks Depen je rođen u Briselu, 1996. godine. Učio je balet, a zatim primljen u čuvenu Rudra školu Morisa Bežara, 2014. godine. Još kao učenik, nastupao je u predstavama „Bolero“ i „Deveta simfonija“ u koreografiji čuvenog Bežara. Godine 2016, dobija angažman u trupi „The Dutch Don’t Dance Division“ u Hagu, pod vođstvom Toma Stjuarta i Rinusa Spronga. Već naredne godine, pridružuje se kompaniji IT Dansa u Barseloni, koju je tada vodila Katerina Ajard. U ovoj trupi, imao je priliku da igra u delima Jiržija Kilijana, Akrama Kana, Aleksandera Ekmana, Sidija Larbija Šerkaujia, Ohada Naharina… Na poziv koreografa Paola Manđole, direktora Nacionalne trupe Malte – ŻfinMalta, 2019. godine postaje član ovog zanimljivog ansambla u kome danas izvodi dela Roja Asafa, Jakopa Godanija, Tanje Karvalo i Paola Manđole.

Foto:Misa Obradovic

Kristijan Horvat je rođen 1980. godine u mađarskom gradu Đeru. Od najranijeg detinjstva, bio je učenik Baletske škole u Đeru, gde je i diplomirao. Studije baletske pedagogije je završio na Departmanu za igru Univerziteta u Mičigenu, 2009. godine. Iste godine, postao je sertifikovani pilates instruktor. Kao solista Baleta u Đeru, igrao je u delima Kristofera Brusa, Roberta Nortona, Lea Mujića, Jule Harangoza, i mnogih drugih koreografa. Danas je balet majstor Baleta u Đeru, i gostujući pedagog nacionalnih baletskih škola u Đeru i Budimpešti.

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji. Fondacija je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale pokrenula 2011. godine program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. Akreditaciju Ministarstva prosvete Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru je dobila 2013. godine.

Foto:Misa Obradovic

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičenjima, a u Školi predaju renomirani umetnici i pedagozi iz Srbije, Italije, i sa Kube. Informacije i prijave za kurs: [email protected] ili 060 35 00 505. Broj mesta je ograničen.

Bonus video: 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar