Džon Lenon i Joko Ono Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Koko Ono, japanska »najpoznatija nepoznata« multimedijska umetnica, pevačica, spisateljica i mirovna aktivistkinja danas slavi 90. rođendan.

Obeležila ju je ljubavna veza s Džonom Lenonom, jednim od Bitlsa, pa je danas jedna od najpoznatijih i najbogatijih žena na svetu. Prema pisanju medija, njeno bogatstvo iznosi 750 miliona dolara, piše riječki „Novi list“.

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Joko Ono rođena je na današnji dan, 18. februara 1933. godine u Tokiju u Japanu, u bogatoj japanskoj porodici »plave krvi«. Kao 12-godišnjakinja preživela je razorno američko bombardovanje japanske prestonice i kasniju posleratnu nemaštinu.

Kad su se Bitlsi raspali 1970, Joko je često spominjana kao glavni razlog njihovog raskola. Ipak, čini se prema izjavama bliskim bendu,  i samog Pola Makartnija, da Joko nije mogla da bude razlog njihovog raspada.

Joko Ono i Džon Lenon Foto: Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia

Osim muzikom, Joko se sve vreme bavila umetnošću. Nastavila je da izlaže svoje radove. Muzej moderne umetnosti u Njujorku 2015. priredio je izložbu njezih ranijih radova. Dobila je i Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom bijenalu 2009. godine.

Bonus video: Gvinet Paltrou – omražena kraljica Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar