Slavko Štimac Foto: Pula film festival

Glumac Slavko Štimac ovenčan je juče na jednom od najprestižnijih festivala na ovim prostorima još jednom nagradom u bogatoj karijeri. Naime, srpski glumac dobitnik je nagrade "Fabijan Šovagović" koju na aktuelnom 71. izdanju Pulskog filmskog festivala dodeljuje Društvo hrvatskih filmskih reditelja.

– Bio sam jako dirnut i iznenađen kada su mi javili da sam dobio nagradu koja nosi ime po jednom stvarno veličanstvenom glumcu. Šova je bio zaista veliki i kada bi se njegovi kadrovi sklonili iz hrvatskog i jugoslovenskog filma, pitanje je koliko bi toga ostalo. Čast mi je što ovo priznanje nosi njegovo ime. Volim Pulu i posebno mi je važno što se ovo događa ovde, jer sam na neki način, zapravo, odrastao u Puli na filmu – kazao je Slavko Štimac na svečanom uručenju priznanja u Pulskoj areni.

Nagradu „Fabijan Šovagović“, koju tradicionalno Hrvatsko društvo filmskih reditelja dodeljuje za poseban glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji, srpskom glumcu na 71. Pulskom festivalu uručila je Anja Šovagović-Despot, hrvatska glumica, inače ćerka Fabijana Šovagovića.

Kako prenose hrvatski mediji, Slavko Štimac bio je istinska zvezda trećeg festivalskog dana, a „miljenika Pule“ u Areni je burno pozdravila publika.

Jedan od najstarijih filmskih festivala na ovim prostorima otvoren je 11. jula svetskom premijerom novog filma Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“. Reditelj i koscenarista, uz Anta Tomića, Grlić govorio je dan nakon svetske premijere o filmu koji je nadahnut romanom Miroslava Krleže „Na rubu pameti“:

– U njemu postoji i ljutnja i bes koji mi imamo danas u vremenu u kojem živimo. To nije tkano kao priča, to je tkano kao zbir prekrasnih eseja o ljudskoj gluposti i pohlepi… Priča ima taj jedan zajednički moment, a to je da neko kaže „ne“ nečemu u čemu sudeluje gomila. I tako je nastao film, tako je nastao scenario…

Rajko Grlić i Ante Tomić u Puli Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Još jedan hrvatski film imala je publika u Areni priliku da vidi. Reč je o debitantskom igranom filmu reditelja Bruna Ankovića „Proslava“, koji je snimljen po istoimenom romanu Damira Karakaša, prenosi festivalski portal.

– To je poziv za buđenje za Evropu i možemo prepoznati slične ideološke matrice i pre stotinu godina, i u današnjoj Rusiji, pa i u Evropi, i u nacizmu, ekstremizmu, pa čak i neoekstremizmu – kazao je reditelj filma Bruno Anković i dodao kako je ostvarenje snimano nelinearno i da se sve vreme prati život mladića u različitim životnim razdobljima, kao i to kako su ga njegovo detinjstvo, porodični odnosi, utkan mentalitet i nadasve politika oblikovali i presudno uticali na njegov put.

– To je prosto borba za preživljavanje i ja sam u svom romanu hteo da opišem tri generacije i dva rata i to sve smestim na 100 strana – istaknuo je na susrertu s medijima u Puli pisac romana Damir Karakaš.

Tokom prethodnih dana publika u Puli imala je priliku da vidi nagrađivani srpski film Vladimira Perišića „Lost Country“, a danas su na programu „Sunce mamino“ Koste Đorđevića, crnogorsko ostvarenje „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, potom i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

U glavnom programu „na meniju“ je večeras hrvatski film „Sveta obitelj“ Vlatke Vorkapić, a u okviru selekcije „Popularna Pula“ publika će videti novo ostvarenje Jorgosa Lantimosa, čija je svetska premijera bila u Kanu – „Sva lica dobrote“ i koji će 20. jula otvoriti naš, 31. Palićki festival.

Pulski festival trajaće do 18. jula.

Bonus video: Radoslav Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar